Gazdaság

Napi 3700 forintba is kerülhet a placc

utcazenesz(960x640).png (utcazenész, zenész, aluljáró, )
utcazenesz(960x640).png (utcazenész, zenész, aluljáró, )

Nem új dolog, hogy közterület-használati díjat kell fizetni a fővárosban. Egy portrérajzolótól elkérhetnek napi 3700, egy utcazenésztől viszont csak 150 forintot. Egy új rendelet szerint kevesebbe kerülnek majd a sportesemények.

Mint arról a Hír24 már írt: Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes átalakítaná Budapesten a közterület-használati díjat. Az új indítványt szerdán tárgyalják a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

A hatályos rendelet forint/négyzetméter vagy folyóméter/nap alapján számítja ki a közterület használatának a díját. Az MTI információja szerint fotóverseny esetén naponta 100 forintot kellett fizetni négyzetméterenként egy napra. Ez megváltozna: a fő- és tömegközlekedési útvonalakon óránként 3 forintot kell majd fizetni négyzetméterenként. Így tehát olcsóbb lesz a díj: ha mondjuk egy háromórás versennyel számolunk, akkor az tizedannyiba kerül majd, mint korábban. (Egy esetlegesen 24 órás rendezvény ára is csökken: 72 forint lesz négyzetméterenként a terület.) Minden más úton óránként 1 forint az egy négyzetméterre eső tarifa.

Mitől függ az összeg?

A városatya szerint a tervezet kidolgozásánál elsődleges szempont volt, hogy egységes, átlátható és nyilvános eljárásban lehessen pályázni a közterületi futóesemények megrendezésére. Jelenleg is létezik egy pályázati rendszer, amely sokféle szempontból bírálja el a benyújtott terveket – például az is szerepel a mostani rendeletben, hogy az nyerheti el a terület használatának a jogát, aki a legmagasabb összeg megfizetését ajánlja (ha ugyanarra az időszakra többen is benyújtják az igényüket). Emellett azonban az is benne van, hogy azok, akik valamilyen jótékony cél érdekében tartanak rendezvényt, díjmentesen vehetik birtokba az utcákat.

A hatályos rendeletben az áll, hogy nem kell közterület-használati díjat fizetni az állami és önkormányzati rendezvényekért. A kapcsolódó vendéglátó, kereskedelmi, szórakozató és reklámtevékenység viszont már díjköteles, és akkor is ki kell fizetni a területhasználatot, ha az eseményen belépődíjat szednek.

A díj mértéke korlátlanul csökkenthető, ha például humanitárius és karitatív célok érdekében végzett tevékenység miatt nem rendeltetésszerű az utak használata. Emellett egyedi elbírálás miatti ingyenességre is lehetőség van – ám ennek a kritériumrendszere nem szerepel a rendeletben.

A belvárosban tilos zöldséget árulni

Egy portrérajzoló a közterület használatáért négyzetméterenként 1100 és 3700 forint közötti összeget fizet naponta – attól függően, hogy a város mely részén munkálkodik – áll a díjszabási táblázatban.

Négy kategóriába sorolták a területeket, legdrágább a Margitsziget és a Városliget. A Gellérthegyen, a Hajógyári-szigeten, a Clark Ádám téren, hidakon és a Duna-parti területeken, a Hősök terén vagy a Vörösmarty téren 3200 forint egy rajzoló napidíja. A Széll Kálmán tér, az Erzsébet tér, az Andrássy út vagy a kiskörút négyzetméterenkénti napidíja 2000 forint. A listán nem szereplő közterületek a legolcsóbbak – rajzolónknak csak napi 1000 forintba kerül például az V. kerületi Váci utca is, ugyanis ez érdekes módon nem szerepel a dokumentumban.

Egy mutatványos egy négyzetméterért napi 200 és 950 forint közötti díjat fizet. Az utcazenészek még ennél is kevesebbet: bárhol állnak ki zenélni Budapesten, csak napi 150 forintot kérnek el tőlük.


Utcazenészek Budapesten az Astoriánal – Fotó: Kummer János

A heti vásár és piac négyzetméterenkénti tarifája 100-400 forint naponta, egy fenyőfaárus viszont 300-1200 forintot fizet. Zöldséget és gyümölcsöt az első két kategóriába tartozó területeken tilos árusítani, az engedélyezett utcákon és tereken viszont napi 140 vagy 180 forint megfizetése után kereskedhetnek. A területhasználat díjmentes ételosztás és a társadalmi szervezetek, alapítványok érdekében végzett adománygyűjtés esetén.

Egy lovasfogat tulajdonosa 4900-21500 forintot fizet egy hónapban azért, mert az út szélén várja a turistákat. (Az elektromos miniautót kínáló szolgáltatóktól szintén ennyit kérnek el minden jármű után.) A hőlégballon fel- és leszállóhelye négyzetméterenkénti ára naponta 100 és 210 forint között alakul. Tűzijáték telepítése miatt a területhasználat díja 10 900-tól 16 200 forintig terjed naponta.

A Margit és a Szabadság híd közötti rakpart folyóméterének a havidíja 36 ezer forint. A Margitszigeten 45 ezer forint/hó egy méternyi út használata (körülbelül napi 1500 forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik