Gazdaság

Jöhet a telefon- és az internetadó

Matolcsy tárcája 50 milliárd forintot remél az új sarcból.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy adóztassa meg a telefonálást és az internetezést – értesült minisztériumi forrásoktól az origó. A közteher ugyanúgy működne, mint a sárgacsekk-adó: a szolgáltatók számláznák ki és szednék be.

Vagyis aki SMS-ezik, mobiltelefonál vagy vezetékes készülékről hív valakit, internetezik, az viselné az elvonás terhét. Az még nem dőlt el, hogy adatforgalom vagy a felhasznált percek alapján kellene fizetni, a szaktárca még nem válaszolt a lap megkeresésére.

A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az idei évre és jövőre tervezett megszorításokat is tartalmazó úgynevezett konvergenciaprogramot, mert a dokumentumot április 30-ig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek idén 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben.

Ennyivel szaladna ugyanis túl a hiány az Európai Bizottság szerint a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál. A többi között ezért lehet szükség a telefon- és az internetadó bevezetésére jegyzi meg a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik