Gazdaság

Üres zsebbel mennek nyugdíjba a magyarok

Szinte mindenki sejti, hogy az állami apanázs kevés lesz, a többség mégsem spórol.

Tíz magyarból hatnak nincs semmilyen nyugdíj-előtakarékossági befektetése. Ráadásul a megkérdezettek mindössze 22 százaléka tartja rendkívül fontosnak és 34 százaléka fontosnak, hogy maga is gondoskodjon nyugdíjáról. Javarészt azokról van szó, akik jól keresnek és magasabb iskolai végzettségűek.

Ez a lényege annak a felmérésnek, amit a GfK Hungária készített a Raiffeisen Capital Management megbízásából. Akik félretesznek öreg napjaikra, azért teszik, hogy ne kelljen szűkölködniük, ugyanakkor egyharmaduk tart az állami nyugdíjrendszer bizonytalanságaitól.

Akik takarékoskodnak, inkább a rendszeres – havi vagy negyedéves -, kisebb összegű megtakarításra helyezik a hangsúlyt. Átlagosan 90 ezer forintot tesznek félre évente, s a többség pár éves befektetésben gondolkodik, 10-20-30 évesben csak 40 százalék.

Az első helyen – 18 százalék – a nyugdíjalapokba való önkéntes befizetés áll, 11 százalék a klasszikus életbiztosítást, 7 százalék a befektetési egységekhez kötött életbiztosítást részesíti előnyben, 5 százaléknak takarékbetéte van, s csupán a megkérdezettek 1 százaléka használja ki a befektetési alapok nyújtotta lehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik