Gazdaság

Újabb spekulációs roham Magyarország ellen?

Ha a külföldi befektetők megfogadják az amerikai alapkezelők tanácsát, ismét Kelet-Európa ellen szavazhatnak a pénztárcájukkal.

Magyarország helyzetének rosszabbra fordulására fogadnak az amerikai befektetési alapok, derül ki a CNBC amerikai televízió portáljára írt cikkből. Eszerint a kelet-európai piac elemzői arra számítanak, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország, amelyek az euróövezet országaitól függnek, egészen addig nehéz helyzetben lesznek, amíg nem lesz újra egészséges növekedés.

„Magyarország van a legrosszabb helyzetben tornyosuló fogyasztói adóssággal, gyenge devizával, megkérdőjelezhető állami megszorításokkal, amelyek keretében néhány ágazat megadóztatásából finanszíroznak költségvetési célokat” – összesíti a véleményeket a csatorna riportere.

Az általa megkérdezett nagy alapkezelő cégek, amelyek magyar tőzsdei részvényekbe és más értékpapírokba is fektetnek, a Kelet-Európához kapcsolható alapok shortolására buzdítanak, mert szerintük a bizonytalan kilátások miatt érdemes a térség értékpapír-piaci árainak zuhanására felkészülni.

A szakértők szerint sokat lehet nyerni a várható magyar gyengeségből, ha a magyar helyzettől függő, tőzsdén kereskedett alapok esésére fogadnak a tőzsdézők. Ilyenek például az osztrák alapok, mivel Ausztria sokat kölcsönzött Magyarországnak, írja az Egyesült Államokban széles körben ismert csatorna.

Érdekes módon az IMF és az EU hitelének függőben lévő ügyét nem említik az alapkezelők, bár a tárgyalások elindulása kétségkívül javíthatna az ország helyzetének megítélésén. Ám úgy tűnik, annyira nem javítana rajta, mint amennyire az euróövezet vagy az USA esetleges újabb hullámvölgye ront a kilátásokon.

Brüsszel szerint nem bíznak a befektetők Magyarországban. Ezért nem tárgyal velünk az unió a pénzügyi megállapodásról – mondta az Európai Bizottság szóvivője. Erre menjen tovább, ha kíváncsi a részletekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik