Gazdaság

Indul a hajsza a bérkompenzációs támogatásért

Összesen 21 milliárd forintot osztanak szét a pályázó cégek között. Több mint félmillió dolgozó juthat így 2-3 százalékos fizetéskiegészítéshez.

Azok a társaságok kaphatnak támogatást, amelyek az összes dolgozójuknál teljesítik az ötszázalékos bérkompenzációt, ugyanannyi embert foglalkoztatnak, mint tavaly, továbbá a részmunkaidőbe kerülők aránya nem lehet több 20 százaléknál. Emellett a foglalkoztatónál a tavalyi bruttó átlagkereset nem haladhatja meg a 215 ezer forintot.

A gazdasági tárca államtitkára szerint a pályázat beadására 30 nap, az elbírálásra további 30 nap áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatók júliusban hozzájuthatnak az igényelt kompenzáció 70 százalékához, a további 30 százalékhoz pedig szeptemberben.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől működik a bérkompenzáció első lépcsője. Az összes munkavállaló bérét megemelő cégek az elvárt béremelés 5 százalék feletti részét kitevő összeget visszatarthatják szociális hozzájárulási adójukból. Ennek várható összege idén 100 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik