Gazdaság

Autóbehozatal: honnan éri meg?

Hogyan lehetséges, hogy Kaliforniában 46 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni egy Audi A7-est, mint Magyarországon?

Mi lehet ennek az oka? Az Audi a vezess.hu ezt firtató kérdésére csak egy „udvarias, de konkrétumokat nélkülöző” választ adott. Ezért az oldal maga nézett utána, hogy miért adnak jóval olcsóbban egy sokkal jobban felszerelt autó egy gazdag államban annál, mint amennyit egy kevésbé tehetős országban fizetni kell ugyanazért a modellért, sokkal szerényebb felszereltséggel.

A vezess.hu egy Audi A7-es árait hasonlította össze itthon és az Egyesült Államokban. A lap adatai szerint Kaliforniában átszámítva 13 402 350 forintért kínálják az ott kapható egyetlen A7-es modellt, a háromezres kompresszoros benzinest. Eközben Magyarországon 19 550 330 forint, azaz 46 százalékkal több az A7 Sportback listaára.


“Az évtized vására” – gazdag ország, olcsó autókkal

Miért van ez így, miért fizetnek az európaiak, így mi is sokkal többet a kevesebbért? Az adórendszer nem okolható: nálunk még akkor is 12,5 százalékkal drágább az érintett modell, ha az árból levonunk minden adót. A szállítási költségen nem múlhat, mert az A7 Neckarsulmból utazik Amerikába, nem pedig fordítva. A munkabérek különbsége sem dönthet, a Győrben összeszerelt TT ugyanúgy drágább itthon, mint a jóléti Németországból áthajózott A7.

Még az árfolyamot sem okolhatjuk, mert nem a dollár, hanem a forint esett rendesen a korábbi kurzushoz képest. A piac nagysága sem indokolja az olcsóságot, mert az Audinak Kína és Németország sokkal nagyobb piaca, mint az Egyesült Államok.

Akkor miért az árkülönbség? Leegyszerűsítve azért, mert itt ennyiért, ott meg csak annyiért lehet adni ugyanazt az autót. A részleteket a vezess.hu cikkéből tudhatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik