Gazdaság

Matolcsy szerint jól haladunk

A nemzetgazdasági miniszter a költségvetési hiányszámokról tájékoztatta az uniós pénzügyi biztost.

Matolcsy György a 2011. évi költségvetési hiányszámmal kapcsolatban levelet írt Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának – közölték a tárcánál.

A levélben a miniszter tájékoztatta a biztost, hogy Magyarország az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti.

“A múlt évre vonatkozó költségvetés annak elfogadásakor vállaltakhoz képest is – az évközbeni egyszeri tételek nélkül – mintegy fél százalékkal kisebb, 2,94 százalék helyett 2,43 százalékos hiánnyal zárt, és 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3 százalék alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt” – olvasható a levélben.

Matolcsy állítja, a tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány a szigorú költségvetési politika folytatása mellett alapvetően az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető.

Mint írja, az adatok jól mutatják, hogy a magyar gazdaság a fenntartható fejlődés irányába halad, és a strukturális reform már bevezetésre került intézkedései további javulást biztosítanak a magyar költségvetés helyzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik