Gazdaság

Ötszáz forint is lehet a benzin nyárra

Az elkövetkezendő hetekben kicsit olcsóbbá válhat, ám júniusra újabb rekordokat is dönthet az üzemanyagok ára az iráni feszültségek és a gyenge forint miatt.

Mehet még feljebb a benzin ára, nyárra akár ötszáz forintba is kerülhet majd Magyarországon egy liter benzin, ha addig nem csökkennek az iráni atomprogram körüli feszültségek – mondta a Hír24-nek Sándor Dávid, a Portfolio.hu olaj- és benzinpiaci elemzője. Egyelőre erre minden esély megvan, mivel Irán mindenképp folytatni szeretné atomkutatásait, amit a Nyugat rossz szemmel néz.

Ez azért hat az olaj árára, mert az iráni olajexport csökkenése nyomán az olajtermelő országok közül már csak Szaúd-Arábia rendelkezik jelenleg számottevő üres termelési kapacitással. Ugyanakkor a légkondicionálást igénylő nyári hónapokban megnő az arab ország belső energiaigénye, s kevesebbet tud ilyenkor exportálni – magyarázta az elemző.

A magas olajár gyakorlatilag napok alatt átgyűrűzik a benzin árába, így nyár elejére újabb rekordokat dönthet Magyarországon. Nálunk az is emeli az árakat, hogy a dollárhoz képest gyenge a forint. (Az olajat jellemzően dollárban adják-veszik, tehát ugyanannyi forintért kevesebb benzinhez juthatnak az importőrök és a benzinkutas cégek.) Ebben Sándor Dávid szerint csak akkor lehetne változás, ha az IMF-EU hitel ügyében megállapodás születne. Ezt jelenleg a legtöbb elemző inkább ősz környékére várja a bonyolult tárgyalási folyamat miatt.

Ezzel együtt az elkövetkezendő egy-két hétben kicsit olcsóbbá válhat a benzin, mivel az olajárak néhány dollárral talán túl vannak húzva a valós piaci viszonyokhoz képest – tette hozzá az elemző.

Szerdán a benzin átlagára 437 forintra, a gázolajé pedig 439 forintra nőtt, miután a Mol bruttó 7-7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Hol érdemes ilyenkor tankolni? Olvassa el tegnapi összeállításunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik