Gazdaság

OECD: Adózzanak a nyugdíjasok!

Az OECD jelentése szerint gyors intézkedésekre van szükség Magyarország stabilitásának megteremtéséhez.

Korábban a témában:

Gyors intézkedések kellenek a magyar gazdaság stabilizálásához a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden megjelent, Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 (Economic Survey of Hungary 2012) című kiadványa szerint. Az OECD új országjelentése szerint “a sérülékeny és erősen eladósodott magyar gazdaságra kemény csapást mért a növekedés világszintű lassulása és a megnövekedett tőkepiaci feszültség”.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az OECD kedden közzétett javaslataiból a legfontosabb az IMF/EU-megállapodás mielőbbi megkötésére vonatkozik. Cséfalvay Zoltán az IMF/EU-megállapodás mellett a második leginkább megszívlelendő elképzelésnek a tömegközlekedés átalakítására vonatkozó javaslatot nevezte, harmadikként pedig az önkéntes nyugdíjpénztárak megerősítését említette.

A bizalom növeléséhez kell a hitelmegállapodás

A jelentés szerzői úgy vélik, hogy “az ellentmondásos hazai intézkedések növelték a bizonytalanságot, ami aláaknázza az üzleti, a piaci és a lakossági bizalmat”. “A hazai politika hitelességének és kiszámíthatóságának erősítése lényegbevágó eleme olyan környezet kialakításának, amely növekedést és több jövedelmet ösztönöz” – szól az OECD jó tanácsa.

A szervezet szerint a bizalom növeléséhez szükséges megállapodni a nemzetközi szervezetekkel új pénzügyi támogatásról. A támogatás segítené a szükséges költségvetés-kiigazítást, és enyhítené Magyarország külföldi valutában jegyzett adósságterhét a forint árfolyamának megszilárdítása révén.

Kiadáscsökkentés és adóemelés

A kormánynak elsősorban kiadáscsökkentéssel és szerkezeti reformokkal kell ösztönöznie a gazdasági növekedést. Ha többletbevételre is szükség van, akkor a legkevésbé torzító adókat kell emelni. A költségvetési konszolidáció súlyát méltányosan kell elosztani a magyar társadalomban – írták az országjelentés szerzői.

Az OECD szerint a tervezett költségvetési konszolidáció hitelességét jelentősen növelné, ha a Költségvetési Tanács megfelelő erőforrásokat kapna a büdzsé ellenőrzésére, ugyanakkor a költségvetés megvétózásának “túlhatalmát” meg kellene vonni tőle, mivelhogy ez a kormány bukását is okozhatja.

Magyarországnak lépéseket kell tennie a háztartások adósságának csökkentéséért is. Az ilyen programoknak a bajban lévő háztartásokra kell összpontosítaniuk, és meg kell osztaniuk a terheket a hitelezők, az adósok és a kormány között, hogy elkerüljék a bankok megkárosítását vagy hitelszűke keletkezését. A tavaly decemberi megállapodás a bankokkal üdvözlendő lépés a jó irányba, azonban ez nem eléggé célozta meg a bajba került adósokat – vélték az OECD-tanulmány szerzői.

Könnyíteni kell a munka és család összeegyeztetésén

Magyarországon a fő középtávú cél a növekedés gyorsítása. A munkapiaci jelenlétet úgy lehet növelni, főleg a gyengén képviselt rétegek körében, hogy könnyíteni kell a munka és a család összeegyeztetését, az oktatást a munkapiac igényeihez kell igazítani, és meg kell reformálni a korai nyugdíjazási programokat – olvasható a tanulmányban.

Az egészségügy reformja ugyancsak javíthatja az eredményességet és növelné a hatékonyságot. Ígéretes lehetőség némiképp átcsoportosítani az erőforrásokat a fekvőbeteg-ellátásról az ambuláns ellátás javára, szintén fontos a megelőzés és az egészséges életmód ösztönzése, továbbá javítani kellene az ellátáshoz való hozzájutást – áll a Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 című új OECD-tanulmányban.

Növelni kell a foglalkoztatást

A munkaerőpiacot tekintve erősíteni kell az aktivitási rátát Magyarországon, mert a foglalkoztatás alacsony szintje az ország egyik legnagyobb gondja – közölte Andrew Dean, az OECD igazgatója kedden Budapesten.

Elmondta: a nyugdíjrendszer harmadik, önkéntes pillérét erősíteni kell, a korai nyugdíjaztatás lehetőségeit csökkenteni kell, és meg kellene adóztatni a nyugdíjakat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden hozta nyilvánosságra Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 (Economic Survey of Hungary 2012) című kiadványát.
Az OECD új országjelentése szerint “a sérülékeny és erősen eladósodott magyar gazdaságra kemény csapást mért a növekedés világszintű lassulása és a megnövekedett tőkepiaci feszültség”.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swiss currency, franc
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.