Gazdaság

Nem kizárt a 300 forintos euró

Elemzők szerint az IMF-fel kötendő szerződés híján erősödik a bizonytalanság.

A napokban több külföldi elemzőház is a forint gyengülésére játszó stratégiát alkalmazott és eddig beváltak ajánlásaik – írja a Portfolio.hu. A SEB Bank feltörekvő piacokért felelős elemzői keddi anyagukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a forint gyengélkedik, miután számos nagy elemzőház eladást ajánlott a napokban a forinttal kapcsolatban. A svéd bank közgazdászai úgy vélik, egyre nagyobb az esélye, hogy a magyar kormány túl magabiztossá válik, adóssága megújítása érdekében kimegy az eurókötvények piacára IMF-megállapodás hiányában. Ezzel tovább csúszhat a megállapodás az új hitelkeretről, és akár kockára is teheti azt – teszik hozzá az elemzők.

A Societe Generale londoni stratégái is arra mutatnak rá keddi kommentárjukban, hogy eddig bevált a forint eladására vonatkozó stratégájuk. A szakértők múlt csütörtökön javasolták, hogy a befektetők játszanak az EUR/HUF árfolyam emelkedésére, vagyis a forint gyengülésére.

Az IMF szerződés a levegőben lóg, erősödik a bizonytalanság

A Világgazdaság a Commerzbank közgazdászának elemzése alapján arról ír, hogy gyengül a korona, illetve a zloty is, de korántsem annyira, mint a forint. A zloty/forint, illetve a korona/forint árfolyama péntek óta egy százalékot meghaladó mértékben emelkedett, így a hazai fizetőeszköz értéke a cseh koronához, illetve a zlotyhoz képest is romlott.

Karsai Péter szerint ennek oka, hogy valóban több a kérdőjel a forint háza táján, mint a régiós társaknál, hiszen az IMF szerződés a levegőben lóg, nincs konkrét tárgyalási menetrend, erősödik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy tényleg megvan-e a szándék a szerződés megkötéséhez. Karsai szerint a másik kérdés az EU kohéziós alapjainak lehívása. Holnapra kiderül, hogy az Európai Bizottság milyen mértékű szankciót fog alkalmazni velünk szemben. Ha tovább romlik a hangulat, akkor elérhetővé válhat a következő technikai ellenállás 295 környékén – írja a közgazdász.

A 300 forintos euróig nincs megállás

Rövidtávon a 300 forintos lélektani szintig gyengülhet az euróval szemben a magyar deviza – vélik a Tőzsdefórum által megkérdezett szakértők. A hosszabb távú kilátások pedig elsősorban az EU/IMF tárgyalásokon múlnak, s komolyabb késedelem esetén akár a korábbi forint mélypontok is képbe kerülhetnek.

Rövidtávon az euróval szemben 298-299-ig gyengülhet a forint – vélekedett Balogh Balázs, az XTB elemzője, hozzátéve: a hosszabb távú kilátások pedig az EU/IMF tárgyalásoktól függenek. Saághy Pál, az Equilor devizapiaci szakértője szerint külső és belső okok egyaránt a forintgyengülés irányába mutatnak. Elsőként a globális hangulat romlása érdemel említést, amihez jönnek a belső okok, hogy hiába gyengült a lengyel zloty, a cseh korona és a török líra, a forint ehhez képest is alulteljesítő, elsősorban az EU/IMF tárgyalások kezdetének tolódása okán. Rövidtávon a 300 forintos lélektani szintig, vagy a 287-324-es sáv 50 százalékos korrekciós szintjéig, vagyis 305 forintig is gyengülhet az EUR/HUF kurzus – vélekedett a Solar Capital devizapiaci szakértője. Ha az EU/IMF megállapodás csúszik, a korábbi forint mélypont is képbe kerülhet – tette hozzá Misik Sándor.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik