Gazdaság

Jön a 60 forintos tojás?

Több mint harminc százalékkal nőtt egy év alatt a tojás ára, és további drágulás várható.

Egyes ágazati elemzők a 60 forintos árat sem tartják elképzelhetetlennek – írja a Magyar Hírlap. A drágulást elsősorban az EU tyúkjóléti intézkedései generálják, de a takarmányárak drágulása is pluszterhet ró a termelőkre. „Az új technológia és előírás tyúkonként ötezer forintos beruházásra kényszerítette a termelőket, ezt sokan nem tudták végrehajtani” – mondta a lapnak a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója.


A drágulás a kialakult keresleti piac és a költségek növekedése miatt is borítékolható

A Tojástermelők Szövetsége szerint túlzás az új állatvédelmi rendelet, amely luxuskörülmények közötti állattartást ír elő. Száz-százötvenre is rúghat azon telepek száma Magyarországon, amelyek még idén bezárnak, mert képtelenek megfelelni az uniós előírásoknak. A nyugat-európai cégek ráadásul abban érdekeltek, hogy minél több régiós termelő menjen tönkre.

Mint korábban megírtuk, a szakemberek szerint a baromfi- és sertéshúsárak is emelkednek. A drágulás a kialakult keresleti piac és a költségek növekedése miatt is borítékolható. A hosszú tél miatt Európa-szerte kifogytak a készletek. A hideg miatt a csirketermelők fűtési költségei is emelkedtek, ami szintén árfelhajtó hatású.

Mint korábban megírtuk, január elsejétől Brüsszel betiltotta a hagyományos tyúkketreceket, a baromfi kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben vagy alternatív rendszerekben tarthatók. A jogszabály szerint minden egyes tojónak 750 négyzetcentit kell biztosítani a ketrecben, fészekládáról és karomkoptatóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik