Gazdaság

Tagad a CBA: nincs svájci trükk

A cég csak a magyar termékek külföldi megismertetése miatt hozta létre a külföldi cégeket.

A CBA egyes tulajdonosai azért hoztak létre külföldön cégeket, hogy az ország határain túlra is eljussanak a magyar termékek – közölte a cég kommunikációs vezetője. Előzőleg a Népszabadság írt arról, hogy feltűnően megszaporodtak az elmúlt években a CBA vezetőségéhez köthető vállalkozásokban a külföldi, elsősorban svájci bejegyzésű cégek, mostanra pedig a vezetők többségének az érdekeltségi körében van olyan társaság, ahol a tulajdonosi lánc végén ismeretlen hátterű külföldi vállalkozás áll.

A lap érdeklődésére a cég még nem kommentálta, mi a szerepük e cégeknek, kik állnak mögöttük, a Népszabadsággal csak annyit közöltek, hogy a CBA továbbra is magyar tulajdonú vállalkozás, csak a franchise tagok között lehet találni kis számban külföldi befektetőket. Egy szakértő a lapnak elmondta, az ilyen cégek egyik előnye az adóoptimalizálás. Bár a társasági adót Magyarországon kell fizetni, ám a svájci tulajdonos osztalékként – vagy színlelt franchise szerződéssel, jogfizetés címén – kiviheti a nyereséget az országból, és Svájcban kedvezőbben adózik.

A cikk megjelenése után a cég kommunikációs vezetője az MTI-vel közleményben tudatta, hogy a Népszabadság által sugalmazott adóoptimalizációra vonatkozó vádakat a leghatározottabban visszautasítják. Fodor Attila azt írta, “ahogyan arról már korábban információt adtunk, a CBA komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy országhatárainkon túlra is eljuttassa a magyar termékeket. Ezen céltól vezérelve a tulajdonosaink közül páran valóban létrehoztak külföldön cégeket, bekapcsoltak külföldi vállalkozásokat”. Ebben semmilyen titok és új információ nincsen, hiszen ezen adatok nyilvánosan hozzáférhetők – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik