Gazdaság

Nőttek az árak

2012 januárjában a belföldi- és az export-árváltozás hatására az ipari termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.

A feldolgozóipari ágazatok januári belföldi értékesítési árai decemberhez viszonyítva összességében 1,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai 3,5, az élelmiszeriparé 1,4 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártásáé 1,1 százalékkal emelkedtek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) árcsökkenést tapasztalt a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (3,2 százalék) és a járműgyártásban (2,2 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,2 és 1 százalék között alakult. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban az árak januárban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőttek.

A 2011. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok januári belföldi értékesítését 8,7 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékűt a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (32,1 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (8,8 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (8,2 százalék) mértük. 2011. januárhoz viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban (5 százalék), a gyógyszergyártásban (2 százalék), illetve a textil- és bőriparban (1,9 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 3,4 és 7 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 6,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban átlagosan 0,8 százalékkal magasabb árakat mért a KSH. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,3 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 1,4 százalékkal nőttek. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,7, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012. januárban az előző havihoz képest nem változtak, a 2011. januárinál 7,8 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,0, az amerikai dollárhoz képest 3,1 százalékkal gyengült; a 2011 januárjában jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 11,6, a dollárhoz mérten 15,4 százalékkal gyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik