Gazdaság

Feléledt az autópiac

Februárban 20,2 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Az év első két hónapját tekintve pedig 32 százalékkal.

Az idén februárban 4262 új személygépkocsit helyzetek forgalomba Magyarországon, 20,2 százalékkal többet, mint 2011 azonos hónapjában, az első két hónapban 9196 volt az új forgalomba helyezett autók száma, ami 31,8 százalékos növekedés tavaly január-februárhoz képest – közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég csütörtökön.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma februárban 17,3 százalékkal 5520-ra emelkedett, az első két hónapban 23,7 százalékkal 11 543-ra nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az idén februárban 21,1 százalékkal 953-ra nőtt a forgalomba helyezett új kishaszon járművek száma 2011 februárjához képest. Az első két hónapban 1833 új kishaszon járművet helyeztek forgalomba, ez 20,9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Motorkerékpárból februárban 57 darabot helyeztek forgalomba, 46,2 százalékkal kevesebbet, mint 2011 februárjában. Január-februárban az új forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 102, ami 40,7 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tavaly az év egészében 45 094 darab új személyautót helyeztek forgalomba, 3,7 százalékkal többet, mint 2010-ben, az összes új jármű száma pedig 9,1 százalékkal 62 917-re bővült 2011-ben.

A folyamat több tényező hatására alakult kedvezően, egy-két hónap alapján még nem lehet egyértelműen kimutatni a legfontosabb okokat – értékelte az adatokat a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Mint írták: biztosan jelentős szerepet játszik a 2011 decemberében megrendelt és 2012 januárjában forgalomba helyezett autók nagy mennyisége.

Szerepet játszik ebben a regisztrációs adó csökkenése, valamint a bérlet és lízing díjának ÁFA mentessége, amely a flottakezelőknél és a szalonokban is biztató ügyfélérdeklődést generált, ennek hatása is már jelentkezhetett a februári kedvező adatokban.

A kishaszon jármű piac növekedése februárban is tovább folytatódott, ami biztató jel az idei évre. Ez talán azt is jelentheti, hogy egyes gazdasági folyamatok pozitív irányba mozdulnak, így a kishaszon járműveket elsősorban használó szolgáltató ágazatok fejlődése nem áll meg. Hangsúlyoznunk kell, hogy a kishaszon járművek és a személyautók piacán sem gondoljuk, hogy ez a mértékű növekedés az egész év során fenntartható lesz. Azonban mindenképpen pozitív változás a 2010 évhez viszonyított, személygépkocsiknál az első két hónapban 57 százalékos, illetve a kishaszon járműveknél majdnem 70 százalékos emelkedés.

A 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segíthetik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat. Jelentős számú importőr építette be áraiba a regisztrációs adó csökkentést részben, vagy egészben, így – néhány kivételtől eltekintve – általában véve elmondhatjuk, hogy a személyautó árak csökkentek, vagy nem emelkedtek a gyengélkedő forint árfolyam és a 2% ÁFA emelés ellenére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik