Gazdaság

Maradhat a benzin ára

A benzin kiskereskedelmi átlagára 426, a gázolajé pedig 440 forint lehet február 29-én – áll a GKI előrejelzésében.

Az elmúlt egy hétben az üzemanyagok ára a nemzetközi piacon tovább emelkedett. A mediterrán piacon az elmúlt héthez képest a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) és a motorikus gázolaj (EN590) tonnánkénti ára (dollárban) egyaránt 2,4 százalékkal emelkedett, miközben a forint a dollárral szemben ezen a héten hasonló mértékben, 2,1 százalékkal erősödött. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzinnél 0,3, míg a gázolajnál 0,2 százalékos emelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – így mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében kismértékű emelést, de inkább változatlan árakat feltételeznek. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 426 forint, a gázolajé pedig 440 forint lehet február 29-én.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin több mint 17, a gázolaj pedig 21 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb benzint és 13 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egyhavi nettó átlagkeresetből tankolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik