Gazdaság

Jól futott ma a forint

Kellemes hetet tudhat maga mögött a nemzeti fizetőeszköz. Mindeközben idei mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Az eurót 289,26 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a csütörtök délutáni 289,63 forinttal. A svájci frank 240,13 forintra gyengült a megelőző nap délutáni 240,33 forintról, a dollár 215,17 forinton állt a csütörtök délutáni 217,69 forint után, a jen pedig 2,6656 forint alá kúszott, míg előző délután 2,7145 forint volt az árfolyam.

Napközben is megmaradt az optimista befektetői hangulat, amely főként annak köszönhető, hogy tovább oldódtak a görög adósságtörlesztés fenntarthatóságával kapcsolatban táplált kételyek.

Az athéni parlament döntése megnyitotta az utat a második EU/IMF segélycsomag egyik feltételeként kikötött kötvénycsere előtt, amellyel mintegy 107 milliárd eurót törölhetnek el a magánhitelezők kezében levő görög adósságból.

Közben idei mélypontjára süllyedt a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása a pénteki londoni kereskedésben. A középárfolyam 518 bázispont környékén mozgott az előző esti 525 bázispontos zárás után.

Az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvények úgynevezett CDS-árazása az idén először süllyedt 520 bázispont alá.

Január első hetében ez a mutató a 750-es szinten állt, vagyis az év eleje óta több mint 230 ezer euróval lett olcsóbb a magyar devizakötvény tízmillió eurónként számolt törlesztésbiztosítási díja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik