Gazdaság

Súlyos veszteségbe taszította a bankokat a végtörlesztés

13 év után ismét mínuszban az ágazat. Az árfolyamgát azonban a pénzintézeteknek is hozhat a konyhára.

A 2010-es év 12,3 milliárd forintos nyeresége után 92,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a bankszektor – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gyorselemzéséből. Csak az esztendő utolsó negyedévében 149 milliárd forint mínuszt szenvedett el az ágazat, amelyben meghatározó szerepet játszott a végtörlesztés.

Ugyanakkor az egész évet tekintve az okozta a jelentős terhet, hogy tartalékot kellett képezniük a pénzintézeteknek az úgynevezett nemteljesítő állományra, vagyis azokra a hitelekre, kintlévőségekre, amelyeket nem törlesztenek.

A végtörlesztés viszont többszörösen is megterhelte a bankokat, hiszen zömmel azokat az ügyfeleiket veszítették el, akik készek és képesek is voltak a szerződés szerinti törlesztésre.

A negyedik negyedévben mind az összes hitelen, mind a lakossági hiteleken belül nőtt a késedelmes hitelek részaránya, különösen a 90 napot meghaladó késedelmes hiteleké.

A PSZÁF azzal számol, hogy jelentős portfólióminőség-javulást eredményezhet a háztartási hitelek esetében a bankszövetség és a kormány közötti megállapodás, továbbá a súlyosan késedelmes tételek növekedésének lassulása várható a következő negyedévben.

A háztartások betétállománya egyébként annak ellenére is nőtt tavaly decemberben 1,4 százalékkal, hogy 129 milliárd forint ment el végtörlesztésre, ráadásul hitelfelvétel nélkül. Vagyis a kiváltó hitel igénybevétele nélkül végtörlesztők nagyobbrészt nem a betéteikből váltották ki devizahiteleiket – olvasható az összeállításban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik