Gazdaság

Ennyibe kerül a bérkompenzáció az állami cégeknél

22 milliárd forint a cech. Mindegyik társaság maga gazdálkodja ki a költségeket, ha tudja.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által kezelt többségi állami tulajdonú társaságoknál összesen 80 ezer munkavállalót érint a bérkompenzáció, amelynek költsége 2012-ben 22 milliárd forint – derül ki a zrt tájékoztatójából. A bérkompenzációt a társaságok saját forrásaikat felhasználva oldják meg, de jelzik az MNV Zrt.-nek, ha nem tudják kigazdálkodni a szükséges összeget.

Tavaly december 22-én hirdették ki a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelés idei elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás mértékéről, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendeletet. Ezek alapján a minimálbér január elsejétől havi 93 000, a garantált bérminimum pedig havi 108 000 forintra emelkedett.

Január elsejétől megszűnt a munkavállalók adójóváírási lehetősége, valamint egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék. E két intézkedés hatására ebben az évben a havi szinten 216 806 forint alatt keresők tavalyi nettó nominális bére csak úgy őrizhető meg, ha a bruttó béreik emelkednek.

Korábban a versenyszféra képviselői úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a bérkompenzáció végrehajtásánál a munkahelyek megtartását tekintik elsődleges szempontnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik