Gazdaság

Tarlós kérdez: honnan lesz pénz járműcserére?

A főpolgármester szerint a BKV adósságállománya "csupán" 10 milliárdokról, a buszok, valamint a villamos - és metrószerelvények beszerzése azonban 100 milliárdokról szól.

Erre a költségvetési évre talán meg fog oldódni a fuvarozócég problémája, a kormány már szerdai ülésén foglalkozhat a kérdéssel – jelentette ki a városvezető az m1 Ma reggel című műsorában.

Tarlós István hozzátette: két mozzanat aggasztja, bár sokkal optimistább, mint eddig: az egyik a 2004-ben felvett adósságállomány kezelése, vagyis hogy elég lesz-e a hátralévő idő a probléma megoldására. A másik a hosszú távú koncepció, amelynek elkészítésébe a kormány javaslatára a Századvég Intézet is bekapcsolódott.

Megjegyezte: ez azt is jelenti, hogy nemcsak a városvezetés elképzelései lesznek benne a tanulmányban. Szerinte ez azt a veszélyt rejti magában, hogy most mindenki úgy gondolja, van megoldás, aztán egy év múlva kiderül, hogy nem valósítható meg.

Kitért a Nemzetgazdasági Minisztérium buszcserékre vonatkozó javaslatára is. Megítélése szerint ennél jóval nehezebb lesz az új HÉV- és metrószerelvények beszerzése, valamint a hármas metró pályájának felújítása.

“Fogalmam nincs, hogy a városnak, de az államnak is honnan és hogyan lesz erre pénze” – mondta a városvezető, kiemelve: a BKV adósságállománya 10 milliárdokról, a járműcsere azonban 100 milliárdokról szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik