Gazdaság

Megugrott a “szegények adója”

Az élelmiszer, a szesz és a cigi is átlag felett drágult. Januárban 5,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

Utoljára 2010 áprilisában volt ilyen magas az éves infláció, akkor 5,7 százalékot tett ki – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Mináry Borbála főosztályvezető elmondta: az üzemanyagok árváltozása mellett az áfa emelése, a kőolaj világpiaci árának alakulása, illetve a forint árfolyama is élénkítette az inflációt. A pénzromlást befolyásoló tényezőként említette még a négynapos autópálya-matrica eltörlését, illetve a baleseti adó bevezetését.

Ugyanakkor nem jelent még meg a januári számokban a háztartási energia, a víz és a csatornadíj árának gyarapodása, ez majd a februári adatokban jelentkezik. Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlaggal megegyező mértékben, 5,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 36,3 százalékkal nőtt a cukor, 28,6 százalékkal a margarin, 23,8 százalékkal a sertészsiradék ára. A járműüzemanyagok 18 százalékkal, a gyógyszerek 5,3 százalékkal kerülnek többe.

A szeszes italok, dohányáruk körében is átlag feletti, 6,7 százalékos volt a drágulás mértéke. A tartós fogyasztási cikkek árai viszont átlagosan 1,5 százalékkal csökkentek tavaly januárhoz képest, ezen belül a tévékészülékek 12,3, a használt autók 9,4 százalékkal lettek olcsóbbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik