Gazdaság

Soros: hibás az uniós válságkezelés

Soros György szerint Merkel rossz irányba vezeti Európát.

“Csodálattal adózom Merkelnek erőteljes vezető szerepéért, de sajnos rossz irányba vezeti Európát” – idézi a Der Spiegel című német hetilap legújabb száma a magyar származású amerikai befektető, Soros Györgynyilatkozatát.

E kettős megközelítés – takarékosság és tőketámogatás – nélkül “megismételjük azokat a hibákat, amelyek Amerikát az 1929-es nagy válságba sodorták. Angela Merkel ezt egyszerűen nem érti” – fogalmazott Soros.

Soros György szerint hiba magas kamatra adni mentőhiteleket Görögországnak, mert “ez azt jelenti, hogy az ország menthetetlenné válik. Ugyanez lesz Olaszországgal is, ha ráhúzzuk az országra a magas kamatok kényszerzubbonyát”

Ha Görögország fizetésképtelen lenne, “akkor az emberek megrohanják a bankokat Olaszországban és Spanyolországban, és akkor Európa felbomlik” – vélekedett Soros. Azonban úgy vélte, hogy az európai vezetők végül is megmentik Görögországot, nehogy efféle “forgatókönyv” valóra váljon.

“Európának olyan helyzetben kellene lennie, hogy maga oldja meg a problémáit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további segítsége nélkül” – mondta végezetül Soros György a Der Spiegelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik