Gazdaság

Alávág a fizetési mérlegnek a Malév leállása

A Kopint-Tárki elemzése szerint a GDP fél százalékát is elveszíthetjük a fuvarozócég csődjével.

Az MNB adatai szerint a múlt év első háromnegyedében 473 milliárd forint többlet jelent meg a folyó fizetési mérleg idegenforgalmi sorában. A Malév kiesésével azonban az idegenforgalmi mérleg többletének negyede azonnal elvész, a GDP-re gyakorolt negatív hatás pedig mintegy 0,3-0,5 százalékra rúghat – közölte a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. gyorselemzése.

A légi utaztatási tevékenység az idegenforgalmi bevételek és kiadások tételeiben jelenik meg, a külföldieknek értékesített Malév-jegyek az exportoldalon bevételként, a belföldieknek eladott nem Malév-repülőjegyek import oldalon kiadásként szerepelnek.

A társaság leállása után több külföldi légitársaság is jelezte, hogy nagyobb kapacitást csoportosított át Magyarországra, illetve néhány héten belül több járat is indul Budapestre, illetve onnan. Az ezekre a járatokra értékesített jegyek kétszeresen is rontják az idegenforgalmi mérleget.

Egyrészt a külföldiek által vásárolt jegyek értéke kiesik az exportbevételből, amely azonnal 8,4 százalékkal csökken. Másrészt a belföldi utasok jegyvásárlása a jövőben a kiadási – azaz az import – oldalon fog megjelenni. A vizsgált időszak átlagát tekintve ez 7 százalékos – évi mintegy 28 milliárd forint – növekedést jelent az idegenforgalmi importban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik