Gazdaság

Lázár: ultimátumot adott az Erste Bank Hódmezővásárhelynek

A pénzintézet elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától, amelyet december végén kért a város.

A bank csak akkor hajlandó változtatni az önkormányzattal kötött szerződésen, ha a város egy összegben, 10 milliárd forint értékben visszavásárolja korábban kibocsátott kötvényeit. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény közel tízéves törlesztésének felel meg – olvasható Lázár János közleményében.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint ez irreális, megvalósíthatatlan feltétel, hiszen nincs olyan magyar önkormányzat, amely 10 milliárd forint szabadon felhasználható készpénzzel rendelkezik. Lázár úgy látja, hogy a bank nyilvánvalóan visszaél erőfölényével, és ugyanúgy bánik az önkormányzattal, mint ahogyan a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal.

Az önkormányzat álláspontja szerint egy egész Európát sújtó nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben, a terhek viselésében, fokozottabban együtt kell működniük ügyfeleikkel annak érdekében, hogy a közöttük lévő üzleti viszony mielőbb és mindkét fél számára elfogadható mértékű veszteség mellett rendeződjön. Ausztriában minden bizonnyal ez így is történik. A város közgyűlése várhatóan csütörtöki ülésén tárgyal a helyzetről.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly december 29-én fordult levélben az Erste Bankhoz, és a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérte a pénzintézettől. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab, 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik