Gazdaság

Bajban vannak a civilszervezetek

Több, fogyatékosokat segítő szervezet működésképtelenné válhat, mivel óriási terhet jelent nekik az 5 százalékos elvárt béremelés.

Hatalmas terhet jelent a civilszervezetek számára az idei 5 százalékos elvárt béremelésről szóló kormányrendelet betartása, s bár az állam pályázattal segíti az érintetteket, ezt nem minden szervezet érzi teljes körű megoldásnak, mentességet szeretnének – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége ügyvezető igazgatója, Kovács Melinda elmondta, hogy már tavaly több embert elbocsátottak, és felszámolták támogatói irodájukat, s amennyiben újabb dolgozóktól kell megválniuk, a szervezet működése kerül veszélybe. Úgy vélte: alapvető fontosságú lenne azon civilszervezetek megsegítése, amelyek az egyébként is romló szociális helyzetben lévő embereknek nyújtanak szolgáltatást, ahogyan erre a kormányrendelet a hasonló feladatot ellátó egyházak esetében gondol is, megadja a mentességet.

A Siketvakok Országos Egyesületének ügyvezetője, Kedves Éva szerint az elvárt béremelés teljesítéséhez igénybe vehető állami támogatásra szóló pályázat nem nyújt megoldást, mert a teljes béremelés összegére nem lehet pályázni.

A szenvedélybetegeket segítő Kiút Közhasznú Alapítvány szerint is bajban van a legtöbb szervezet, hiszen a gazdasági válság miatt csökkenő állami támogatások következtében az eddigi bérek kifizetése is nehézséget jelentett. Gróf Róza, a szervezet addiktológiai tanácsadója a Magyar Nemzetnek elmondta: ha valakit el kell küldeniük a béremelés miatt, nem működhetnek tovább, hiszen törvényben szabályozták, hány emberrel kell dolgozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik