Gazdaság

Még mindig értékes a régiónk bankoknak

Hosszabb távon továbbra is ígéretesnek számít a régiónk a külföldi bankoknak.

A közép- és kelet-európai bankszektor továbbra is az EU átlaga feletti növekedést fog elérni – állapítja meg a UniCredit CEE Strategic Analysis részlegének a régiónk bankpiacáról készített tanulmánya. A fejlett országokéhoz képest ugyanis még mindig kevéssé telített a régió bankpiaca.

A tanulmány szerzői bíznak a régiónk hosszú távú felzárkózásában, ám ennek sebességét a korábbinál lassabbnak becsülik. Úgy vélik ráadásul, hogy az  eddigiekhez képest mélyülni fognak a régión belüli különbségek.
Az elemzés szerint a nyugat-európai bankok kezelhető szintre mérséklik adósságállományukat, a szabályozási környezetet érintő változások és az európai adósságválsággal kapcsolatos kockázatok miatt a közép- és kelet-európai bankszektor 2012-ben is nehéz időszak elé néz.

A közép- és kelet-európai és a nyugat-európai bankok tőkéje között összetett kapcsolatrendszer áll fenn, így a régió az eurózóna válságának hatásait még intenzívebben kénytelen megélni. Hosszú évek óta támaszkodnak egyes közép-kelet-európai banki szektorok a külföldi finanszírozásra, főleg az anyavállalatoktól érkező finanszírozására, és a külföldi kötelezettségek eszközeik komoly részét teszik ki.

A szakemberek nem zárják ki, hogy középtávon a kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet és a folyamatos szabályozói nyomás miatt bizonyos nyugat-európai hitelintézetek kénytelenek lesznek önállóbbá alakítani KKE leányvállalataik üzleti modelljét.

Az UniCredit új, országspecifikusan kialakított üzleti stratégiája révén kívánja megőrizni vezető szerepét régióban – derül ki az Unicredeit tanulmányából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik