Gazdaság

Durván visszavágott Kopitsnak Matolcsy tárcája

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Kopits György felelős a 2010-es költségvetés meghamisításáért - így reagált a tárca arra, hogy bírálta a minisztérium vezetését a közgazdász.

Kopits György öt évig volt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja akkor, amikor elkövették a legsúlyosabb hibát, a devizahitelezés elengedését – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A “nem szokványos” kommünikét a továbbiakban szó szerint közöljük.

“Az, hogy ez mekkora terhet jelent a magyar családoknak, vállalkozásoknak ma már mindenki tudja.

Kopits Györgyöt továbbá személyes felelősség terheli a 2010-es költségvetés meghamisításában, melyet mint a Költségvetési Tanács elnöke úgy hagyott jóvá, hogy az abban szereplő 3,8%-os hiánnyal szemben ténylegesen 7 % felett alakult volna az államháztartási hiány, ha azt az Orbán kormány erélyes intézkedésekkel nem csökkentette volna.

Ezért úgy gondoljuk, hogy egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről.

Visszautasítjuk továbbá a Naszvadi György államtitkár elleni méltatlan támadást. Naszvadi György és munkatársai kitűnő szakmai munkát végeztek a 2010-es költségvetés konszolidációjában. A 2011-es költségvetés pedig technikai többlet nélkül is 3% alatti hiányt mutat. A 2012-re elfogadott költségvetési hiány pedig az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3% alatti lesz.

Értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség.”

Az NGM valószínűleg Kopits György Heti Válaszban megjelent interjújára reagált. Ebben a közgazdász arról beszélt, hogy Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön. „Az, hogy Fellegi Tamás vezeti az IMF-tárgyalásokat, ennek beismerése.” Szerinte „Matolcsy után Naszvadi Györgynek is távoznia kell. A költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta a mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Ékes példa erre Magyarország 2012-es költségvetése”.

Kopits György azt mondta, nemcsak az előző elnök (Járai Zsigmond), hanem a mostani esetében is meg kellene szüntetni az összeférhetetlenséget. Szerinte kérdéses, Kovács Árpád képes lesz-e szembeszállni a kormánnyal. „A kabinet képviselőjeként ugyanis néhány cég igazgatótanácsában is szerepet vállalt – fizetésért.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik