Gazdaság

Orbán már nagyon szereti az IMF-et

Bizonyos kérdésekben hallgatna az IMF-re Orbán Viktor. Persze csak a fontos ügyekben. Az adatvédelmi biztos ügye nem ilyen.

Az IMF a legjobb intézmény a számunkra – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. A kormányfő szerint azért van szükségünk az IMF-hitelre, hogy a gazdaság növekedésére összpontosíthassunk, nem akarunk majd hozzányúlni a megszerzett hitelhez.

2012-ben lesz egy európai gazdaságpolitikai fordulat – Európa kezeli az euróválságot – a második félévben aztán beindul a növekedés – prognosztizált a magyar miniszterelnök. Alacsony költségvetési deficit, csökkenő államadósság, tartós változások, szerkezeti reformok kellenek, melyből az előbbi kettőt már elérte az ország – beszélt Orbán az IMF elvárásairól.

Találgatások

A sajtóban megjelent IMF-elvárásokat (jegybanktörvény, Gyurcsány elleni eljárás felfüggesztése, stb.) a kormányfő találgatásoknak nevezte, ugyanakkor azt mondta, ha vannak olyan érvek, amelyek a jogszabályok megváltoztatása mellett szólnak, akkor azokat meg fogják fontolni.

A bírói ügyeket magyar ügynek nevezte, melyben az EU-nak nincs kompetenciája. Az adatvédelmi biztos esetét egy porszemnek nevezte, azonban a jegybanktörvényt nagyobb ügynek titulálta. Utóbbiban néhány ponton nem látja akadályát a módosításnak, míg más pontokban tárgyalna Orbán.

Orbán állítja, hogy tavaly és tavalyelőtt megfeleltünk az elvárásoknak, de nem olyan úton, ahogy az IMF akarta volna. „Nem volt abban a helyzetben az ország, hogy megszorításokat hajtsunk végre” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a túlzottdeficit-eljárás a múltra nézve indokolt a jövőre nézve nem.

A legjobb üzlet

A magyar gazdaság alapjai erősek és jók – biztatta a hallgatóit a miniszterelnök. Az államcsőd lehetőségét feszegető kérdést komolytalannak nevezte. Mint kiderült, a külföldiek idehozzák a pénzüket, nagy a kereslet a magyar állampapírok iránt. Ez a legjobb üzlet ma Európában – állítja Orbán.

A kormányfő konszolidációs politikát szeretne. A középosztályt Magyarország vezető társadalmi erejévé tesszük – ígérte végül a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik