Gazdaság

NGM: teljesülhet a tavalyi hiány

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. évi hiánya 1734,4 milliárd forintra teljesült, mely az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresét, a törvényi módosított előirányzatnak pedig 110 százalékát jelenti.

Ez a szaktárca szerint megerősíti azt a várakozást, hogy a tavalyi egyszeri tételek nélküli eredményszemléletű hiánycél  a GDP 2,94%-a   a várakozásoknak megfelelően várhatóan teljesül.

Az államháztartás központi alrendszerének 2011. december havi hiányához jelentős mértékben hozzájárult a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása, mely mintegy 196 milliárd forint kiadást jelentett a központi költségvetésnek. Ezen felül a MÁV Zrt. helyzetének rendezése kapcsán mintegy 50 milliárd forint összegű adósságátvállalás is megtörtént, továbbá sor került a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tőkehelyzetének 120 milliárd forintos megerősítésére. A bevételi oldalon az Európai Bíróság döntése következtében mintegy 220 milliárd forintot elérő áfavisszautalások kifizetése rontotta az egyenleget – közölte a szaktárca.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik