Gazdaság

A Fitch is bóvliba vágta Magyarországot

Már a Fitch sem ajánlja befektetésre Magyarországot, de ez szerencsére nem érdekli a piacot.

A Fitch is a befektetésre ajánlott osztályzat alá süllyesztette Magyarország besorolását. Így már egyetlen nagy hitelminősítő sem ajánlja befektetésre a magyar államkötvényeket.

Egyelőre úgy tűnik, nagyjából 5 percig tartott csak a leminősítés piaci hatása, a forint a 316 körüli szintről hirtelen 319-re ugrott, majd visszatért néhány perc alatt a korábbi szintre.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője szerint a hírnek később sem lesz valószínűleg érezhető piaci hatása. Az első leminősítésnek volt komoly piaci hatása, illetve a másodiknak – utóbbi részben oka a forint jelenlegi gyengélkedésének. Nagy különbséget azonban már nem jelent (legalábbis piaci szempontból), hogy csak egy nagy hitelminősítő ajánlja befektetésre Magyarországot, vagy már egy sem – mondta.

Hasonló véleményt fogalmazott meg lapunk kérdésére Kuti Ákos is, az Equilor vezető elemzője. Néhány percig tartott csak a piaci megbillenés, hiszen mindenki számított arra, hogy a Fitch is meglépi majd a leminősítést – mondta az elemző. Nem ez a fontos, most minden azon múlik, hogyan alakulnak majd a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások.

Így indokol a Fitch
A cég szerint a magas kormányzati, külső és magánszektorbeli adósságállomány, valamint az ehhez társuló nagy finanszírozási igény sebezhetővé teszi az országot a befektetői bizalom kedvezőtlen irányú kilengéseitől.

A hitelminősítő felidézi, hogy a december 29-re meghirdetett, három-, öt- és tízéves kötvényekre szóló aukció részben sikertelen volt, mivel a befektetők magasabb hozamokat követeltek, mint amennyit a kormány hajlandó lett volna fizetni, bár a keresletre az ünnepi időszak is visszafogó hatással lehetett.

A január 5-i 12 hónapos kincstárjegy-aukción a kormány a tervezettnél kevesebbet adott el a diszkont kincstárjegyekből, és amit értékesített, azt is csak majdnem 10 százalékos hozammal tudta eladni. A tízéves állampapírok hozama 11 százalék közelében jár a november eleji 8 százalék helyett, a forint pedig január elején árfolyamrekordokat döntött az euróval szemben – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulat nagyobb mértékben romlott, mint más közép-európai országok, például Lengyelország vagy Románia esetében, ami az euróövezeti adósságválság terjedése mellett “hazai problémákat is tükröz”.

A hitelminősítő szerint még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, “kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért”.(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik