Gazdaság

A kormány einstandolja a jegybanki devizatartalék egy részét

Jutna belőle a megyei önkormányzatok adósságának kifizetésére, illetve gazdaságélénkítő tőkeinjekcióra – értesült az index.hu.

A lap információi szerint már februárban bejelenthetik, hogy a magyar államadósság egyes tételeinek rendezésére használják fel a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékainak egy részét. A kormány elsősorban a megyei önkormányzatoktól tavaly év végén átvett adósságokat kívánja kifizetni a keretből. Ez összességében 1000 milliárd forintra rúg.

A 10 ezer milliárd forintot meghaladó, 35 milliárd eurós biztonsági tartalék kisebb hányadának felhasználásától azt reméli a kabinet, hogy jó pontokat szerezhet majd az országnak a hitelminősítőknél a devizatartozások jelentős csökkentése. Emellett több százmilliárd forintot szánna a kormány vállalkozásélénkítő programok beindítására és fenntartására.

Ami tilos, az tilos

Mindez uniós jogot sérthet, hiszen a központi bankok nem fogadhatnak el utasítást a tagállamok kormányaitól vagy bármely egyéb szervtől, emellett az kifejezetten tilos, hogy folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt nyújtsanak az uniós intézmények, szervek vagy hivatalok, a tagállamok központi kormányzata, regionális vagy helyi közigazgatási szervei, közjogi testületei, egyéb közintézményei vagy közvállalkozásai részére.

Chikán és Békesi egy platformon

A devizatartalék felhasználásának ötletével kapcsolatban az utóbbi hetekben számos szakértő és politikus nyilatkozott. Chikán Attila az Orbán-kormány gazdasági minisztere egy ATV-s interjúban úgy vélte, az MNB devizatartaléka az utolsó eszközök közé tartozik, ahova nyúlni szabad, az ország sérülékenysége szempontjából ez nagyon nem lenne szerencsés.

Békesi László volt szocialista pénzügyminiszter szerint akár szükségállapotot is előidézhet, ha a kormány a jegybank tartalékait gazdaságpolitikai célok finanszírozására használná. „Az infláció az egekbe szökne, a forint árfolyama drámai mértékben romlana, tovább növelve ezzel az ország kockázatát, és ellehetetlenítve egyúttal Magyarország finanszírozhatóságát” – vélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik