Gazdaság

Forint: Gyászos év után borús kilátások

A forint történetének egyik legrosszabb éve volt a tavalyi, de az új esztendő első fele sem ígérkezik sokkal jobbnak.

Szélsőséges ingadozások jellemezték a forint piacát 2011-ben. Az eurónál a legmagasabb és legalacsonyabb árfolyam közötti különbség közel 56, a dollárnál több mint 67, a svájci franknál 73 forint volt.

Az európai közös pénz – amelynek jegyzése az esztendő nyugodtabb időszakában még a 260 forintot is megközelítette – 317,8, a svájci franké – amelyet, rövid időre ugyan, de 200 forint alatt is lehetett látni – 273 forinton történelmi rekordot ütött. Nincs azonban már messze a dollár sem a 2009 első felében elért 253 forintos küszöbértéktől, amelynél többet még nem adtak a zöldhasúért a bankközi devizapiacon.


Az euró árfolyama 315, a dolláré 243 forint fölött
Fotó: Berecz Valter

A forint (s ezzel együtt az egyéb magyar eszközök) teljesítményét egyetlen érdemi tényező befolyásolja a közeljövőben, hogy sikerül-e megállapodni az IMF és az EU képviselőivel egy hitelkeretről. Erről pozitív hírek a nemzetközi szervezetekkel decemberben megszakadt tárgyalások óta nem jelentek meg. Így az esztendő első munkanapján alacsony befektetői érdeklődés mellett gyengül a forint: az euró árfolyama 315, a dolláré 243 forint fölött, a svájci franké nem sokkal 260 forint alatt járt délelőtt.

A Raiffeisen napi elemzésében arra hívta föl a figyelmet, hogy bár közvetlen államcsőd szituáció nincs, hogy egyre növekszik az ettől való félelem: a CDS tartósan 600 bázispont fölött található. Márpedig ha valamit megtanulhattunk a tavalyi évből az az, hogy úgy is térdre lehet kényszeríteni egy országot, hogy az nincsen végveszélyben – vélik az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik