mnb
Gazdaság

CNBC a magyar magányról

Élő adásban foglalkozott a CNBC üzleti hírtelevízió a magyar gazdasági helyzettel.

A CNBC abból az alkalomból foglalkozott Magyarországgal, hogy pénteken fogadja el várhatóan az Országgyűlés a jegybanktörvényt, ami az IMF-tárgyalóbizottság távozásában szerepet játszott.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A portfolio.hu beszámolója szerint Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország magára maradhat, mivel ha Európa vezető döntéshozóinak választaniuk kellene, hogy kit támogassanak nemzetközi hitelcsomaggal, akkor azokat fogják támogatni, ahol tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője pedig úgy nyilatkozott a CNBC-nek: csak a közvetlen válsághelyzetben fogja a kormány elfogadni az IMF és az Európai Unió feltételeit – ezzel lényegében hasonló véleményt fogalmazott meg, mint nemrégiben Roubini elemzőcége. A magyar kormánynak jövőre 5 milliárd eurónyi külső forrás kell, az államnak két negyedévre van elég készpénze, addig játszhatja a játékát a piacokkal – vélekedett a Nomura szakértője.

Szerinte az érdekes kérdés, hogy Európa milyen intézkedésekkel büntetheti meg Magyarországot, hiszen a kormányok általában nem mennek szembe az európai intézményekkel. Az Európai Központi Bank ugyanakkor elzárhatja a swapvonalat – tette hozzá a szakértő, aki külön kitért a magyar kormányt ért külföldi, kemény hangvételű kritikákra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik