Gazdaság

Így emelje meg a dolgozója bérét

A Nemzetgazdasági Minisztérium 16 oldalas útmutatóval kedveskedik a munkaadóknak.

Innen tölthető le a Nemzetgazdasági Minisztérium 16 oldalas útmutatója, amely segít (legalábbis deklarált szándéka szerint) az elvárt béremeléssel kapcsolatos új szabályok értelmezésében.

A minisztérium átmenetileg tematikus ügyfélszolgálatot is működtet, a berkompenzacio@ngm.gov.hu e-mail címen tehetők föl a kérdések.

A dokumentumból kiderül, hogy csak a bruttó 216 806 forint alatti béreknél elvárt kormányzatilag a béremelés, s más feltételeket kell teljesíteniük azoknak, akik megelégszenek a szankciók elkerülésével, s keményebbeket azoknak, akik a bérkompenzációt is szeretnék igénybe venni.

Mint arról lapunk is írt korábban, a büntetés megúszásához elegendő a dolgozók kétharmadánál a bért az elvárt módon megemelni, míg a bérkompenzációhoz mindenkiét (mármint bruttó 216 806 forint alatt) meg kell emelni (pontosabban „valamennyi folyamatosan foglalkoztatott tekintetében”).

A szankciók elkerüléséhez a béremeléseket részben a béren kívüli juttatásokkal is meg lehet oldani. „Ennek beszámítására vonatkozó előírásokat a Rendelet 4. §-a tartalmazza” – utal az útmutató a 299/2011. (XII.22.) kormányrendeletre. Mi nem leszünk ennyire kegyetlenek az olvasóhoz, mint az útmutató írói, s eláruljuk, miről van szó pontosan, kereszthivatkozások nélkül:  az elvárt béremelés összege csökkenthető a béren kívüli juttatás munkavállalót érintõ 2012. évi növekményével, legfeljebb azonban az elvárt munkabéremelés munkavállalónkénti összegének 25%-ával.

Az útmutatóból kiderül az is, hogy az adókedvezmény igénybevételénél a folyamatos foglalkoztatás fogalmába beletartoznak a 2011. november 1-je és december 1-je közötti időszak bármely napján nemcsak az adott munkáltatóval, hanem a belföldi kapcsolt vállalkozások körébe tartozó bármely munkáltatóval munkaviszonyban álló munkavállalók.

Az esetleges számítási hibákra tekintettel – ha az eltérés nem nagy, az útmutató pontosan részletezi – a munkáltató a jogosulatlanul igénybevett kedvezmény összege 15%-ának megfelelő, de legalább 100 000 forint mértékű mulasztási bírságot köteles fizetni.

Az útmutatóból sajnálatos módon kimaradtak (vélhetően azért, mert a kormányrendelet tartalmazza)  az elvárt béremelés konkrét összegei, a praktikum kedvéért mi azért közöljük e helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik