Gazdaság

Brüsszeltől függ az otthonteremtési kamattámogatás

Lakás vásárlásához, építéséhez, korszerűsítéséhez adnák, ha az unió is rábólint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára elmondta: az új lakás vásárlásánál, építésénél, a használt lakás vásárlásánál, korszerűsítésénél a kamattámogatás időtartama legfeljebb öt év, a futamidő ennél magasabb is lehet.

A gyermekek számától függően a támogatás akár 70 százaléknál is indulhat, ami az ötödik évre 50 százalékra csökken. Új lakásnál 30 millió, használtnál 15 millió forint az az összeg, amit tud támogatni a kormány. Szatmáry Kristóf szerint Bankszövetséggel kötött megállapodás alapján bekerült a csomagba a devizahitel kiváltására felvett kölcsön kamatainak megfizetése esetén adható kamattámogatás.

Ez azt jelenti, hogy aki 90 napon túli hátralékban van, annak átváltják forinthitelre a devizahitelét, elengedik egy jelentős részét és a fennmaradó rész kamataira is igénybe vehető a hozzájárulás. Persze mindez csak akkor lép életbe, ha átmegy az Európai Unió szűrőjén. A vizsgálat néhány hétig tart, de ennyi idő kell a pénzintézeteknek is, hogy felkészüljenek, illetve az érintetteknek is, hogy megismerjék a részleteket.

Januárban mindenesetre kihirdetik a jogszabályokat- hangsúlyozta az államtitkár. Szatmáry úgy véli a lépésnek a családpolitikai jelentőségén túl gazdaságélénkítő hatása is van. A szaktárca azzal számol, hogy ha az összes program elindul, és a terveik szerint veszik igénybe azokat, akkor akár a GDP 0,4 százalékával is növelhetik a jövő évi gazdasági teljesítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik