Gazdaság

A zuhanás egyelőre elmaradt

Beletörődő nyugalommal vették tudomásul a reggeli induláskor a piacok azt a tény, hogy Magyarország az S&P tegnap esti döntését követően már két hitelminősítőnél is befektetésre nem ajánlott kategóriába került.

A forint a hajnali 308 forint fölötti szintről 306,5 forintra erősödött az euróval szemben. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX egy leminősítés utáni naphoz képest mérsékelten esett (a kereskedés első fél órájának végén az index 2,2 százalékos, az OTP-részvény 3,2 mínuszban állt).

Viszonylagos nyugalom van egyelőre az állampapírpiacon is. Miként arról Matolcsi Zsolt, a Raiffeisen állampapír-kereskedője beszámolt a hozamok 15-30 bázisponttal emelkedtek az előző naphoz képest minimális forgalom mellett. Látni kell ugyanakkor, hogy nagy tételt eladni ezen a piacon most nem lehet. Ha valamely nagyobb intézmény, amelynek a leminősítés miatt eladási kötelezettsége lenne komolyabb mennyiséget dobna piacra, az problémát okozna. Ilyen azonban egyelőre nincs. A befektetők az IMF-EU delegációval folytatott egyeztetések megszakadása után számíthattak egy ilyen lépésre – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik