Gazdaság

Százmilliárdokba fájhat az adózóknak a végtörlesztés

Bár megállapodott a kormány a bankokkal a végtörlesztésekkel kapcsolatban, a bankok nem mondtak le a peres érdekérvényesítés lehetőségéről.

A végtörlesztésen elszenvedett veszteségeik 30 százalékát leírhatják a bankok a bankadóból – többek között ezt is tartalmazza a kormány és a bankok által kötött megállapodás. A megállapodás nem tartalmazza azonban, hogy a bankok lemondanának arról, hogy a végtörlesztések miatt történt veszteségeiket peres úton próbálják érvényesíteni.

A téma föl sem merült a tárgyalásokon – mondta lapunk megkeresésére Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsosa.  Az uniós szervezeteknél lévő beadványokat tehát továbbra sem vonták vissza. Müller János megjegyezte: a beadványokat az anyabankok, nem pedig a hazai leánybankok küldték az uniós szervezeteknek.

A végtörlesztőknek nyújtott kedvezményt tehát az államnak (végső soron az adófizetőknek) kamatostul vissza kell majd fizetnie, ha a perben végül veszít Magyarország. Hogy ennek a cechét kifjezetten az adózók állják, azt kifejezetten előírja egy kormánypárti javaslat, mint azt korábban hírül adtuk.

A Költségvetési Felelősségi Intézet számításai szerint az adózók által állt számla nagságrendje elérheti a 150-200 milliárd forintot, bár ennek valószínűségét és perértékét befolyásolhatja a bankok és az állam által megkötött megállapodás. Ez tehát 5-7 chipsadónak megfelelő újabb megszorítást jelentene. Szintúgy fájna, ha például a telekomadó vagy a kiskereskedelmi láncokat sújtó adó bukna el az Európai Bíróságon, mert ez – az intézet számításai szerint – újabb 200-200 milliárd forint (adó)terhet jelentene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik