Gazdaság

IMF-egyezség vagy katasztrófa

A Kopint-Tárki szerint a kabinet által vártnál kisebb lesz jövőre a gazdasági növekedés, és magasabb az infláció.

Az intézet kedden bemutatott, legfrissebb konjunktúrajelentése 0,3 százalékos gazdasági gyarapodást vár, az infláció 4,6 százalékra emelkedik, az államháztartás GDP-arányos hiánya 3,2 százalék lesz jövőre. Csak összevetésül: a kabinet 0,5 százalékos GDP-növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette a 2012-es büdzsét, és 2,5 százalékos hiánycélt irányoz elő.

A Kopint-Tárki úgy látja, hogy a kismértékű gazdasági növekedést az export adja: a kivitel 6 százalékkal, a behozatalé 4,3 százalékkal élénkül 2012-ben. Az intézet  a magánfogyasztás 1,2 százalékos, a közösségi fogyasztás 2 százalékos, és a beruházások 5 százalékos visszaesését jövendöli. Az euróért átlagosan 290 forintot kell majd adni.

A most közölt előrejelzésének optimista alapfeltétele, hogy februárban létrejön a megállapodás az EU-IMF párossal – mondta Palócz Éva vezérigazgató. Szerinte ha ez nem így lesz, akkor katasztrófa-forgatókönyvvel kell számolni.

Arra is figyelmeztetett, hogy a szeptember végi GDP-arányos 81,5 százalékos államadósság-ráta 86-87 százalékra emelkedik, ha a forintárfolyam 10 százalékkal gyengül.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előzőleg szintén úgy értékelte, hogy az IMF-megállapodásnak nincs alternatívája, annak esetleges elmaradása, elhúzódása – a rendkívül negatív nemzetközi piaci reakciók miatt – közvetlen fizetésképtelenségi veszéllyel járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik