Gazdaság

Kártyacsalás: minden bank ügyfele érintett lehet

Több tízezer bankkártyát érint az elmúlt napokban nyilvánossá vált nemzetközi adatszerzési eset.

Lényegében az összes magyar kártyakibocsátó bank ügyfélkörében lehetnek érintettek az elmúlt napokban nyilvánossá vált kártyacsalási ügyben – jelezte a Magyar Bankszövetség, hozzátéve – az adatok nem magyar banktól vagy kártyatársaságtól kerültek ki.

Az eddigi információk alapján nagy valószínűséggel megállapítható ugyanakkor, hogy az adatszerzésben chipes kártyák nem érintettek.

A bankok viselik a költségeket

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint minden bank megtette a lehetséges legmagasabb szintű biztonsági lépéseket. Kiemelt odafigyeléssel felügyelik a kártyaforgalmat, valamint felkészültek az ügyfelek tájékoztatására, és a helyzetből eredő kellemetlenségek minél gyorsabb kezelésére.

Az intézkedésekkel kapcsolatos költségeket a pénzintézetek általánosságban magukra vállalják, fokozott óvatosságra hívják ugyanakkor fel az ügyfelek figyelmét is. A bankok azt kérik a kártyabirtokosoktól, hogy amennyiben szokatlan – különösen külföldi – kártyatranzakciót észlelnek kártyájukon, vegyék fel a kapcsolatot bankjukkal. Az ugynevezett SMS kontroll alkalmazása lényeges segítség lehet ebben.

A szokásos kártyahasználattal – azzal, hogy az elvárt óvatosságnak megfelelően fizet és pénzt vesz fel valaki a kártyájával – a Bankszövetség tájékoztatása szerint nem nő a kockázata és veszélye annak, hogy az adott adatszerzés kapcsán érintett legyen valaki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik