Gazdaság

Nem fizet, aki rokkant

Jövőre a kismamák egyszerűbben igényelhetik a Diákhitel kamattámogatását, és az is szüneteltetheti a törlesztést, aki rehabilitációs járulékot kap.

2012. január 1-jétől a Diákhitellel rendelkező, gyesen, gyeden, tgyáson lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT), ugyanis változott az erről szóló kormányrendelet. A CKT lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a Diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg (korábban ezt a Magyar Államkincstár tette). Erről közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot. Az Államkincstár ezt követően jogorvoslati fórumként kap szerepet, amennyiben a hitelfelvevő nem ért egyet a döntéssel.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím: a rehabilitációs járadékot kapó személyeknek sem kell fizetni. Nem kell törleszteni akkor sem, ha az ügyfél a felsőoktatásban tanul.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozásokra a jövőben nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók.

Azok az egyetemi vagy főiskolai hallgatók, akik ebben a szemeszterben még nem igényelték a Diákhitelt, már csak december 15-éig, azaz holnapig adhatják be a kérelmüket – áll a Diákhitel Központ közleményében. Ha valaki most kéri a hallgatói kölcsönt, annak január 13-án az egész félévre járó összeget adják meg visszamenőleg. A felvehető összeg akár 200 ezer – költségtérítéses hallgatók számára pedig 250 ezer – forint is lehet. Aki lekési a decemberi határidőt, már csak a jövő tanulmányi félévben kérheti a speciálisan a diákok igényeihez kialakított kölcsönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik