Gazdaság

Fellélegezhetnek a dízelesek

Ismét a dízelesek örülhetnek majd jobban a héten, hiszen a gázolaj ára -a nemzetközi jegyzésárak változásából kiindulva- pár forinttal tovább csökkenhet a jelenlegi szintekről.

Az előttünk álló héten várhatóan ismét a dízelesek örülhetnek majd jobban, hiszen a gázolaj ára pár forinttal ismét csökkenhet. A benzin esetében a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a szerdától érvényes 395 forintos literenkénti szinten stagnál majd az ár – írja a Portfolio.

Eközben a finomított termékek egymással ellentétes irányú árváltozást könyvelhettek el. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 1,4%-kal emelkedett, a gázolaj esetében azonban 0,8%-os csökkenés mutatkozott.

A forint árfolyama a héten tovább erősödött a dollárhoz képest, a múlt heti 228-as átlagár után az utóbbi napokban 224,9-es átlagos érték alakult ki, aminek hatására a benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára stagnált, a gázolajé viszont 1,7%-kal csökkent forintban mérve.

A portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általuk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik