Gazdaság

Lehet-e ebből jövőre növekedés?

A magyar GDP a harmadik negyedévben még növekedést mutatott, a kedvezőnek tűnő hír nem ad azonban okot a bizakodásra.

A magyar bruttó hazai termék a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 1,4, az előző negyedévhez képest 0,5 százalékkal bővült – erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal ma az előzetes adatot. A részletes statisztikák vizsgálata alapján azonban látszik, hogy a legtöbb kulcságazat már a visszaeséssel kűzd.

Csak a mezőgazdaság és az export húz

A főbb ágazatok közül negyedéves összevetésben a mezőgazdaság mutatott fel érdemi (5,9 százalékos) javulást, az ipar 0,7, az építőipar 3,6, a szolgáltatások 0,3 százalékkal estek vissza. Az előző év azonos időszakához viszonyítva sem különbözik érdemben a kép: jól látszik, hogy markáns változás az agráriumban volt (28,5 százalékos növekedés), ami mellett az ipar járult hozzá mérsékelten (3,5 százalékkal) a bővüléshez, hatalmas 14,3 százalékos bukást hozott ez az időszak az építőipar számára, s a szolgáltatások is 0,9 százalékkal a negatív tartományba csúsztak. A GDP felhasználási oldalon is igen siralmas a kép, valójában csak az export húz: a belső felhasználás 2,6 százalékkal csökkent, az export 7,6, az import 3,3 százalékkal bővült.

Mindent összevetve tehát a mezőgazdaság jó teljesítményének és az erőteljes kivitelnek volt csupán köszönhető a pozitív adat, amely a jövőbeli kilátásokat illetően elszomorító. Messze nem biztos ugyanis, hogy az adottságaiból eredően erős kilengéseket felmutató agrárium hozza-e jövőre is a kiváló adatot. Az export pedig – figyelembe véve a főbb külpiacainkra vonatkozó prognózisokat – dübörögni biztosan nem fog. Így azt egyetlen szalmaszál, amelybe kapaszkodni lehet a megjelenő új autóipari gyártókapacitások. Tekintettel azonban arra, hogy az építőipar mélyrepülésének érdemi lassulása nem igazán várható, s az egyéb területeken is inkább a negatív tendenciák látszanak erőteljesebbnek, optimizmusra nem igazán van ok.

Stagnálás jöhet

Nem okozott meglepetést a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves növekedésről szóló adat, de a következő időszakban stagnálásra lehet számítani Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője szerint. A szakember a negyedik negyedévben sem számít már arra, hogy GDP-növekedés elérje az 1 százalékot a múlt év hasonló időszakával összevetve, a jövő évben pedig a recesszió kockázata több, mint 50 százalékos. Az elemező szerint arra van esély, hogy a gazdasági növekedés enyhe csökkenésbe, stagnálásba válthat át, az Erste Banknak előrejelzése szerint 0,2 százalékos lehet a megtorpanás.

Magyarországon jövőre félszázalékos GDP-növekedésre lát esélyt Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője, de jelezte, hogy vannak olyan előrejelzések is, amelyek recessziót jósolnak. A szakember pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint elmondta: a reggel megjelent harmadik negyedéves magyar GDP-adatokból az látszik, hogy a növekedésben szinte kizárólagos szerepe van az exportnak, így a német gazdasági lendület kifulladása visszaveti a magyar növekedési kilátásokat is. Hozzátette, hogy a mezőgazdaság ugyan kedvezően alakult, de ez egy hektikus szektor, és arra nem lehet számítani, hogy ez a következő években is segíteni fog. A beruházások azonban tovább csökkennek, az építőipar visszaesése nagyobb, mint a válság korábbi éveiben volt, a háztartások fogyasztásának növekedési üteme pedig szinte láthatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik