Gazdaság

Róna: mit szeretne a magyar fél az IMF-től?

Az IMF rugalmas és jóindulatú, a kormánynak ebben nincs igaza - véli Róna Péter közgazdász. De mit is szeretne a magyar fél?

Minél nagyobb a magyar IMF-delegáció felkészültsége és szakmai ismerete, annál nagyobb a mozgástere. A korábbi tárgyalások alapján úgy látom, szöges ellentétben a kormánnyal, hogy az IMF rendkívül rugalmas és jóindulatú – nyilatkozta Róna Péter az Origónak.


Fotó: MTI / Földi Imre

A közgazdás hozzátette: keménykedni az Európai Unió delegáltjai keménykedtek, ők voltak például 2008-ban azok, akik a 3 százalékos költségvetési hiány tűzzel-vassal történő betartását feltételül szabták. Az IMF egyenesen sugallta azt, hogy véleménye szerint ez a deficitpálya túl meredek, mert a hiány ilyen gyors és drasztikus leszorítása bajt is okozhat a nemzetgazdaság számára. Mint ahogy okozott is.

De nem szabad elfelejteni, hogy az EU nélkül nem tudunk az IMF-fel tárgyalni. Az IMF és az EU közötti megállapodás ma is érvényben van, eszerint a valutaalap nem ad segítséget olyan uniós tagországnak, amelynek a megsegítésében az EU nem vesz részt. Ezért adta a korábbi csomag 75 százalékát az IMF, 5 százalékát a Világbank és 20 százalékát az EU.

Mit akarnak a magyarok?

Arra a kérdésre, hogy most, a konkrét gazdasági helyzet ismeretében mire számít, Róna ezt mondta: az eddigi nyilatkozatok nem teszik számomra világossá, hogy mit szeretne a magyar fél. Mivel pedig ezt nem tudom, azt sem látom előre, hogy az IMF hogyan fog reagálni. A tárgyalások januárban kezdődnek, addigra remélhetőleg kialakul egy szépen kitervezett és végiggondolt tárgyalási pozíció. Ha mindenki jól felkészült és nem hepciáskodik, akkor elméletileg egy hónap alatt be is lehet fejezni.

Azt látni kell, hogy EU-nak most az a fontos, hogy ne csináljon gondokat az euróövezet és az unió számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik