Gazdaság

Egy hatékony vállalati hitelprogram “titka”

A kkv-szektort egy olyan fejlesztési hitelprogrammal lehetne elérni, amely a bankrendszeren keresztül valósulna meg a jegybank refinanszírozása mellett.

Az elemző azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét az MTI-nek, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai sajtótájékoztatóján az mondta: rendszeresen konzultál Simor András jegybankelnökkel arról, hogy milyen monetáris eszközökkel lehet élénkíteni a gazdasági növekedést. Matolcsy György szerint ennek lehetne egyik eleme a vállalati kötvényvásárlási program elindítása az MNB forintforrásaiból, továbbá a jegybank újraindíthatná a jelzáloglevél-vásárlási programját is.

Kondrát Zsolt szerint a kis- és közepes vállalati kört leginkább egy olyan fejlesztési hitelprogrammal lehetne elérni, amely a bankrendszeren keresztül valósulna meg a jegybank refinanszírozása mellett. Ehhez a forrást adhatnák a bankok által kibocsátott kötvények, amelyek megvásárlásával a jegybank azt segítené elő, hogy hosszú távú, alacsony kamatozású forrást lehessen adni a vállalatoknak. Még hatékonyabb lenne a program, ha állami kamattámogatás, és esetleg állami garancia is állna mögötte.

A nemzetgazdasági miniszternek arról felvetéséről, hogy az MNB vállalati kötvényeket vásárolhatna, az elemző úgy vélekedett, hogy amelyik vállalat kötvényt tud kibocsátani, az valószínűleg nem szorul rá ilyesfajta segítségre, vélhetően bankhitelt is fel tudna venni, hiszen a legjobb adósok most is kapnak hitelt. A kis- és közepes vállalatok azonban nem képesek kötvényt kibocsátani, tehát ezen a szegmensen nem segítene egy ilyen program, továbbá a vállalati kötvények piaca egyébként sem jelentős Magyarországon.

Elképzelhetőnek tart viszont egy olyan konstrukciót, amelyben a Magyar Fejlesztési Bank bocsát ki kötvényeket, amelyeket végső soron a jegybank vásárol meg.

A jelzálogkötvények vásárlásával kapcsolatban az elemző kifejtette: az ilyen programoknak általában az a célja, hogy lenyomja ezeknek az eszközöknek a hozamát. Az így kialakuló alacsonyabb hozamkörnyezetben pedig vonzóbb lehet az új kibocsátás, és sikerülhet alacsonyabb hozamszinten forrást bevonni például jelzáloghitelezés céljára. Ezáltal áttételesen csökkenhetnek a jelzáloghitel-kamatok is.

Az elemző azt mindenképpen jónak tartja, ha a kormány és az MNB leül tárgyalni, és ennek eredményeként sikerül létrehozni egy gazdaságösztönző programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik