Gazdaság

Betonoznak-e a fideszesek?

Korábban a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának fideszes alelnöke azt ígérte, nem szűkítik jelentősen le az adótörvények bebetonozásával a kormányok lehetőségeit. A kormány új törvényjavaslata fényében ez legalábbis vitatható.

A kormány nemrégiben benyújtott törvényjavaslata részletezi az adórendszer alapvető szabályait: előírja, hogy a személyi jövedelemadó egykulcsos, és a gyermekvállalás költségeit ebben az adónemben érvényesíteni kell – olvasható a javaslat indoklásában.

Ennél azért többről van szó, a javaslat szándéka gyaníthatóan az, hogy a munkát terhelő adók szintjét a mindenkori kormány ne emelhesse. Erre egy sokszorosan összetett mondat utal a javaslatban, amelynek homályossága azonban Az Imigyen szóla Zarathustra című művet idézi, s ezért értelmezésére a lapunk által megkérdezett két adószakértő – Oldal György és Zara László – nem vállalkozott.

Ami még egy adószakértőnek is sok
“A munkával megszerzett jövedelem alapján a magánszemély, illetve a munkáltató, kifizető által teljesítendő fizetési kötelezettség terhének növelését, vagy a munkával megszerzett jövedelem alapján új fizetési kötelezettséget csak akkor lehet megállapítani, ha a munkával megszerzett jövedelem után a magánszemély, illetve ez alapján a munkáltató, kifizető által teljesítendő fizetési kötelezettség együttesen nem haladja meg a magánszemély munkával megszerzett jövedelmének az ez után a természetes személy által teljesítendő fizetési kötelezettségekkel csökkentett összegét.”

Világosabban fogalmaz a javaslat a családi kedvezményt illetően: „A családi kedvezmény gyermekenkénti mértéke nem lehet alacsonyabb a megelőző költségvetési évre megállapított mértéknél.”

Korábban Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának fideszes alelnöke lapunknak azt mondta:  az adókról, közteherviselésről szóló sarkalatos törvényben csak annyit rögzítenek, hogy az adórendszernek tartalmaznia kell a családi adókedvezményt, tekintettel a jelenlegi súlyos demográfiai helyzetre, s számok nem szerepelnek majd benne. Konkrét számok valóban nincsenek a javaslatban. Ám azzal, hogy előírják a következő kormányoknak, hogy egykulcsos adózást kell bevezetniük/fenntartaniuk, s a korábbi állapothoz képest csak egyetlen irányba változtathatnak kedvezményt, általános adómértéket, mégiscsak jelentősen szűkítik a majdani kormányok lehetőségeit.

Gulyás korábban azt is mondta: a frakció nem akarja a saját kormányának a mozgásterét sem leszűkíteni. Ez annyiban biztosan  teljesült, hogy a javaslat valóban nem szűkíti le az Orbán-kormány mozgásterét, mivel a lényeges rendelkezések csak 2016-ban lépnek életbe.

A kormány adóvízióját  – miután elfogadták –  csak kétharmados többséggel lehet megváltoztatni, ami praktikusan tekintve valószínűleg lehetetlen lesz.

Gulyás Gergelynél rákérdeztünk, lát-e ellentmondást a korábbi nyilatkozata, s a nemrégen benyújtott kormányjavaslat között. A képviselő válaszul fölhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat nem tartalmaz megkötéseket az adóalap meghatározására vonatkozóan, ezért a következő kormányoknak marad szabadságuk az adópolitikájuk alakítására.  Erre a lehetőségre a lapunknak nyilatkozó adószakértők is fölhívták a figyelmet.

A betont tehát némi kreativitással feltörhetik majd a következő kormányok a rendszer bizonyos helyein, de a keretek azért várhatóan több ponton erősen meghatározottak lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik