Gazdaság

Megint 300 forint fölött az euró

Gyengült a forint kedden délelőtt a bankközi devizapiacon, az eurót 300,35 forinton jegyezték szemben a hétfő délutáni 299,40 forinttal.

A forint hétfőn délután öthetes csúcsára erősödött, egyrészt az euróválság megoldása körüli hírek, másrészt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti együttműködés miatt.

Kereskedők szerint nem ijedt meg nagyon a piac a Standard and Poor’s hitelminősítő bejelentésére. Negatív kihatású – vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló – megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, “AAA” besorolású Németország és Franciaország – a két legnagyobb eurógazdaság – hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este.

A világ legnagyobb hitelminősítője az amerikai tőzsdezárások után, hétfőn késő este Londonban közölte: véleménye szerint “a rendszerszintű stressz” az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.

A hírre valamelyest gyengült az euró a dollárral szemben, a régiós devizák azonban viszonylag jól tartották magukat. Kereskedők szerint a hír nagyon nem tántorította el a piacokat a bizakodástól, hogy az EU képes lesz jó megoldást találni az euróválságra.

A svájci frank jelentősen gyengült kedden délelőtt a vártnál rosszabb inflációs adatra. Az euróval szemben 1,2350-es szintről 1,2410-re gyengült. A svájci frank árfolyama kedden délelőtt 241,70 forint volt az előző délutáni 242,25 forint után.

A dollárt kedden délelőtt 224,70 forinton jegyezték, hétfőn délután 222,17 forint volt.

A japán jen délelőtt 2,8890 forint a hétfő délutáni 2,8550 után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik