Gazdaság

Az EU-csúcs után jön a leminősítési cunami

A külföldi elemzők szerint nem túlzó a Standard&Poors által belengetett tömeges leminősítés, amely az eurózóna számos országát érintené. Lapszemle.

A hétfőn az eurózóna zászlóshajóinak leminősítéséről szóló híreket ma több külföldi lap is a pénteki EU-csúcs döntésével összefüggésben tárgyalta. A Financial Times cikke szerint a befektetők a pénteket várják, de addig sem lesz eseménytelen a piac. A nemzetközi részvénypiac 0,7 százalékos csökkenése követte a Standard&Poors által tegnap kiszivárogtatott hírt, a dollár viszont erősödött. Az ilyenkor szokásos amerikai kincstárjegyek és a német kötvények felé menekülés elmaradt.

Az előző napi Merkel-Sárközy találkozó után kiszivárgott hírekre még hétfő este reagált a német kancellár és a francia elnök egy közös nyilatkozatban. Ebben úgy fogalmaznak, tudomásul vették a hitelminősítő várható döntését, amely azonban nem csökkenti elszántságukat a szorosabb költségvetési együttműködés uniós szintű erősítéséről.

A Financial Times szerint a vészharang kongatása mindenesetre véget vet az elmúlt hat nap globális részvénypiacon tapasztalt 9,4 százalékos növekedésének, melyet az eurózóna megmentéséről tárgyaló uniós vezetők tárgyalásai és a régió financiális helyzetének javulására utaló egyéb jelek váltottak ki. A befektetők a pénteki EU-csúcson kívül csütörtökön az Európai Központi Bank találkozójára is fókuszálnak.

A Guardian cikkében felhívta a figyelmet, hogy az Olaszország és Spanyolország számára nyújtott kölcsönök fél százalékkal estek. A S&P gyors döntést ígért a pénteki EU-csúcsot követően. A fókuszban egyértelműen a hat AAA kiváló minősítéssel rendelkező eurózónába tartózó ország lesz. Németországgal kapcsolatban korábban nem fogalmazódtak meg kétségek, a S&P leminősítéső döntésének lehetőségéről szóló hírek ezért mindenkit megleptek.

A Merkel-Sárközy találkozón született elhatározás szerint a módosított európai alaptörvényben automatikusan életbe lépő szankciók sújtják a költségvetési hiány limitjét túllépő országokat. Berlin és Párizs egy váratlan húzásssal viszont az eurózóna állandóan rendelkezésre álló kisegítő alapját (European Stability Mechanism) már jövőre elindítaná, a tervezett 2013 helyett.

“Az elmúlt három év bebizonyította, hogy az eurózóna országai nem képesek a piac számára is meggyőző módon együtt fellépni” – nyilatkozta a Bloombergnek az UBS AG pénzügyi tanácsadó cég igazgatóhelyettese. Paul Donovan szerint a S&P lépése legfeljebb a franciákat és a németeket sarkallhatja arra, hogy legalább a saját állásaikat sikerüljön megvédeni.

Vincent Truglia, a Moody’s kockázati osztályának korábbi vezetője szerint eltúlzott a S&P belengetett döntése, hiszen Németország, Luxemburg, Hollandia és Finnország is erős AAA minősítéssel rendelkeznek, Ausztria pedig még náluk is biztonságosabb befektetési célpontnak számít. Észtország, Franciaország, Írország, Olaszország, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország besorolásán pedig két szintet is ronthat a Standard&Poors.

A figyelem a csütörtöki központi banki döntésre és a pénteki EU-csúcsra irányul. Ha ezeken nem sikerül meggyőzni a hitelminősítőket, akkor kemény leminősítési hullámmal néz szembe Európa. Ez jelentősen növeli a pénteki csúcs résztvevőire nehezedő nyomást, hogy megtalálják a krízisből kivezető utat egy közös intézkedéscsomag elfogadásával és végrahajtásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik