Gazdaság

Fellegi már szerdán tárgyal az IMF-fel

Londoni elemzők szerint egy ötmilliárd eurós hitelkeret megnyugtathatná a piacot. Jobb helyzetben vagyunk, mint 2008-ban.

Szerdán találkozik a nemzeti fejlesztési miniszter Irina Ivascsenkóval, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével.

Fellegi Tamás elmondta: informális tárgyalások folynak addig, ameddig az IMF és az Európai Bizottság, valamint a magyar kormány mandátumot ad a delegációknak. Ez január első napjaiban várható.

A tárcavezető a bankadó témáját firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a megbeszélések alatt, a kapott mandátum alapján ésszerű kompromisszumra törekednek majd.

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyébként úgy látják, már egy ötmilliárd eurós IMF-csomag is nagy finanszírozási segítséget jelentene Magyarországnak. Ez a „külső biztonsági háló” fedezné a jövő évi küladósság-törlesztési kötelezettségeket, és markánsan javítaná Magyarország képességét arra, hogy viszonylag alacsony költséggel finanszírozza magát a piacról.

A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy Magyarország tartalékpozíciója most „sokkal kényelmesebb”, mint 2008-ban volt. Akkor négyszer ekkora hitelkeretet kapott Budapest annak érdekében, hogy megőrizze fizetőképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik