Gazdaság

Mégsem fogunk diktálni az IMF-nek

A Financial Times szerint összeomlott a kormány feltétel nélküli IMF-segítségről szóló retorikája, miután a Valutaalap bejelentette, csak feltételekkel lehetséges a megegyezés.

Kapcsolódó cikkek

A Financial Times cikke szerint a Nemzetközi Valutaalap kizárólag feltételek mellett hajlandó Budapest számára segítséget nyújtani. Ezzel a kormány korábbi, „kötöttségek nélküli biztosításról” szóló retorikája teljesen értelmét vesztette.

A cikk írója megjegyzi, hogy a múlt hónapban az IMF-fel szembeni szabadságharc 180 fokos fordulatot vett, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium értesítette a nyilvánosságot a kormány döntéséről, melynek értelmében Magyarország visszatér a tárgyalóasztalhoz, ahonnan másfél évvel azelőtt felállt. A tárgyalások sikerének kérdése most viszont még égetőbb lett az ország számára, amióta múlt héten a Moody’s hitelminősítő intézet bóvli kategóriába sorolta az országot, ezzel kikerülve a befektetésre ajánlott országok közül.

Az FT szerint a miniszterelnök egy „biztonsági háló” rendelkezésre bocsátásához ragaszkodott, „limitált feltételekkel”. Az IMF tevékenységét közelebbről ismerők számára azonban valószínűbbnek tűnik, hogy egy teljes értékű készenléti megállapodás, ún. SBA-Stand-By Agreement megkötésére kerül sor. „Az IMF szabványos „igásló”-szerződése, a készenléti megállapodás testhezálló lenne Magyarország számára” – mondta a gazdasági lapnak egy a tárgyalásokat közelről ismerő forrás. Ez azért is valószínűbb, mert a névtelen nyilatkozó szerint a piacok kiszámíthatóságot és kemény feltételeket akarnak a kormány politikájával kapcsolatban.

Az ilyen megállapodások értelmében rendelkezésre bocsátott kereteket csak részletenként és csak a megadott feltételek teljesítését követően lehet igénybe venni. A cikk szerint Magyarország még mindig ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy nem hajlandó a 2008-as megállapodáshoz hasonló egyezségbe belemenni, holott 2008-ban messze jobb állapotban volt a gazdaság, mint három éve, amikor az EU és a Valutaalap közös segítséget nyújtott a hitelválság idején.

A cikk Cséfalvay államtitkárt is idézi, aki szerint erős kontroll alatt van a költségvetési hiány, mely 3 százalék alatt marad, továbbá az államadósság csökkentése is azon érvek között szerepel, melyek alátámasztják, hogy csupán egy biztonsági hálóra van szüksége az országnak.

Független szakértők szerint Magyarország jelenleg a megerősített exportközpontú ipari termeléssel jól teljesít, de a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája erőteljesen aláásta a piacok bizalmát. A FT szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter „nem ortodox” gazdasági világlátásával és intézkedéseivel összezavarja a befektetőket, és ezzel ki is zárta magát a Valutaalappal tárgyaló küldöttségből.

A cikk idézi Török Zoltánt, a Raffieisen Bank közgazdászát, aki szerint Magyarország bármilyen feltételek között meg fog egyezni az IMF-fel, elsősorban a rendkívül súlyos külső finanszírozási helyzet miatt. Megszólaltatták Róna Pétert is, aki szerint Orbán Viktort nem is annyira a megegyezés tartalma fogja idegesíteni, hanem az állandó készenléti megegyezéssel járó folyamatos ellenőrzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik