Gazdaság

Év végi vásárlási láz – Kártyával egyszerűbb

Kényelmes, biztonságos, olcsó – a legfontosabb érvek a bankkártyák használata mellett. Az év végi bevásárlás idején minden apróság, így ezek a szempontok is felértékelődnek.

Kártyával már nem csak műszaki cikket, ruhákat, tankolást vagy nagybevásárlást lehet fizetni. Egyre több kis bolt (patika, könyvesbolt, virágárus) is elfogad bankkártyát. Nem kell pénzt vinnünk, ha kávézni vagy moziba megyünk, és ma már sok helyen busz- és vonatjegyet is vehetünk kártyával. Így a karácsony előtti vásárlásainkat is gyorsabban, kényelmesebben és biztonságosan intézhetjük a plasztiklapkal. Ráadásul ebben az esetben plusz költségekkel sem kell számolni, mivel a kártyahasználat belföldön szinte mindenhol díjmentes, míg ha ugyanazt az összeget pénzkiadó-automatából (ATM-ből) vagy bankfiókban veszi fel valaki, annak többnyire díja van – emelte ki Kovács Szabolcs, a MasterCard Europe bankkártya szakértője.

Fizetés 5 másodperc alatt

Lerövidítik, még egyszerűbbé teszik a kártyás fizetést az elmúlt időben egyre több banknál és egyre változatosabb formában megjelenő szupergyors kártyás fizetési lehetőségek. Az új technológiával készülő plasztikokat (a PayPass technológiával ellátott karórát, esetleg matricát) elegendő néhány centiméterre közelíteni a terminálhoz a fizetés lebonyolításához, ennek révén alacsony összegű (5000 forintot meg nem haladó) vásárlásnál (amely esetekben ezeknél az eszközöknél nem kérnek PIN- kódot) a MasterCard adatai szerint akár 5 másodperc alá is leszorítható a művelet átlagos ideje. Gyors fizetést igénylő környezetben (például gyorséttermekben, szupermarketekben, kávézókban vagy mozik pénztárainál) ezek a lehetőségek optimális megoldást jelentenek – emelte ki a szakember.

Betéti vagy hitel

A kényelmes és egyszerű megoldásokkal együtt érdemes azonban néhány fontos szempontot szem előtt tartani annak érdekében, hogy pénzügyeink hatékony és gyors intézésének eszköze, s ne problémák forrása legyen a plasztik.

A bankkártya lehet betéti vagy hitelkártya. Előbbit a számlaegyenleg erejéig, utóbbit egy adott hitelkeret mértékéig használhatjuk fizetésre, magyarán a betéti kártyánál saját, míg a hitelkártyánál a bank pénzét költjük. Belföldön a kártyával történő vásárlás díjmentes, a külföldi használatra vonatkozó feltételek országonként, kártyatípusonként változnak, ezért mindenképp érdemes tájékozódni indulás előtt.

A hitelkártyánál a keret felhasználása adott időtávon belül kamatmentes, ám abban az esetben, ha ezt az időszakot túllépi a kártyabirtokos, kamatot kell fizetnie. Hasonlóképp költséges hitelkártyáról készpénz felvétele, ennek ugyanis külön díja van, s ráadásul ilyenkor a készpénzfelvétel pillanatától felszámítják a jellemzően magas kamatot. A feltételek (a türelmi idő hossza, felszámolt költségek és díjak) bankonként számottevően eltérőek, így mindenképp érdemes alaposan körülnézni.

Plasztik a hálón

Valamennyi, előlapján dombornyomású, védjeggyel ellátott kártya alkalmas arra, hogy internetes vásárláskor fizessünk azzal, de léteznek speciális internetes kártyák is. Ilyen például az úgynevezett webkártya, amellyel nem lehet interneten kívül vásárolni, de van olyan megoldás is, ahol a birtokos egyszer használható „kártyaszámot” kap (ez értelemszerűen egyetlen vásárlásnál használható). Létezik továbbá olyan megoldás is, ahol csak a konkrét vásárlásra elkülönített ellenértéket lehet elkölteni a neten. A bankok a vásárlásért díjat itt sem számítanak fel, ám a szolgáltatások egyéb költségeiről érdemes tájékozódni.

Biztonság, biztonság, biztonság…

A cetlikre felírt PIN-kód veszélyes, különösen, ha azt a kártya közelében tartják. A banktól kapott jelszót – amennyiben van arra mód –, érdemes megváltoztatni. Hasonlóképp óvni kell a kártyát a fizikai sérülésektől, amelyek használatát lehetetlenné teszik. Érdemes továbbá nagyobb vásárlások előtt ellenőrizni a korábban beállított vásárlási/készpénzfelvételi limiteket is, amelyek a kártyához kapcsolódnak. Hasznos segítséget jelenthet mindemellett az is, ha SMS-értesítést kérünk a kártyahasználatról, amely révén folyamatos információnk lehet a bankkártyával kapcsolatos pénzmozgásokról.

Elvesztése esetén a banki ügyfélszolgálatokon éjjel-nappal letiltható a kártya, amelyet követően a jogosulatlan használatából eredő kár a bankot terheli. Minden kár a kártyabirtokost terheli azonban, ha a kárt szándékosan okozza, vagy megszegi a bankkal kötött szerződésedben foglaltakat.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik