Gazdaság

Túlreagáljuk a válságot?

Erősebb a válsághangulat annál, mint amit a reálgazdaság tényei indokolnak – legalábbis ez látszik az Atradus hitelbiztosító portfoliójából.

Nincs jelentős változás 2008 óta a magyar vállalatok fizetőképességében, a hitelbiztosító tapasztalatai szerint a pénzügyi világban a pánik erősebb, mint amit a reálgazdaság tényei mutatnak – mondta az fn24-nek Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója egy szerdai sajtóbeszélgetésén. 

Nemzetközi összehasonlításban nem is annyira rossz a magyar cégek fizetési hajlandósága. Az Atradius Fizetési Szokások Barométere nevű tanulmánya szerint a magyar válaszadók 31 százaléka kapta kézhez a pénzét a lejáratot követően, ami az európai 32 százalékos adat alatt van.

Sokkal inkább a szállítói hitelezésre épül azonban a magyar gazdaság, mint az európai: míg Magyarországon a vállalati tranzakciók 80 százaléka halasztott fizetésű, addig Európában az arány csak 63 százalék.  Vanek szerint a magas arány azt mutatja, hogy nincs pénz a magyar gazdaságban.

Az országigazgató rámutatott arra, hogy 2008 óta a vállalati hitelek állománya mintegy 20 százalékkal csökkent, a finanszírozás eltolódott a szállítói hitelezés felé, ami lehetőséget jelent a hitelbiztosítóknak is a növekedésre.

Hogy nincs pénz a magyar gazdaságban, azt talán illusztrálja a cég felmérésének azon adata is, hogy a magyar vállalatok késedelmes fizetéskor 84 százalékban azzal az egyszerű magyarázattal szolgálnak, hogy nincs pénzük, míg az európai arány ezzel szemben csak 66 százalékos.

Vanek Balázs beszélt arról is, hogy 1-2 százalék azon számlák aránya, amelyeket soha nem fizetnek ki. Nem zárta ki, hogy az arány nőni fog, de ugrásszerű emelkedést semmiképp nem vár, legfeljebb lassú növekedést. Az országigazgató hangsúlyozta a szürkegazdaság nagy hazai arányát, s a széles körben elterjedt “papíron exportálást”, a jogosulatlan áfavisszaigényléseket. Vanek szerint számos cég berendezkedett arra, hogy így él túl a hazai gazdasági környezetben, s ha az adóhatóság “odacsap”, s az eddiginél nagyobb figyelmet fordít a jelenségre, akár meglepően sok nagy csőd következhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik